Kotleciki mielone na patyczku

19 marca 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Trochę odmiany w przyrządzaniu mielonego . Ogólnie u mnie w rodzinie wszyscy lubią kotlety mielone . Żeby nie było ciągle tak samo trochę pomieszałam różne przepisy i wyszły niby szaszłyki z mielonego .

Czas : 30 minut

Składniki :

½ kg mięsa mielonego ( użyłam drobiowe )

2 duże cebule

mielony pieprz

sos sojowy

bułka tarta

18 średnich pieczarek

12 grubszych plastrów z ogórka ( nie obranego )

12 kawałków czerwonej papryki

majeranek

1 jajko

1 łyżka masła

olej do smażenia

Cebulę pokroić drobno i usmażyć na rumiano na łyżce oleju. Dodać do mięsa .Wymieszać mięso z cebulą ,1/2 szklanki bułki tartej , jajkiem .Doprawić sosem sojowym , pieprzem , majerankiem .Uformować 12 małych kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej . Na patelni rozgrzać olej . Usmażyć kotleciki na rumiano ( przewracając kilkakrotnie z jednej na drugą stronę ). Na drugiej patelni usmażyć w tym czasie pieczarki .Gdy pieczarki będą już gotowe zdjąć je z patelni a na tłuszczu podsmażyć paprykę i ogórka .Na patyczki nabijać pieczarkę , kotlecik, paprykę , ogórek , pieczarkę ,kotlecik , paprykę , ogórek , pieczarkę . Przed podaniem podgrzać w rozgrzanym piekarniku lub na patelni .

file1269017523