Kopytka w sosie pieczarkowo- śmietanowym

Avatar photo
23 kwietnia 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak ja od dawna marzyłam o tym szybkim i prostym daniu, to nie macie pojęcia;) Z tym, że gdy narzeka się na brak czasu, to trudno ugotować nawet zupkę chińską… Ostatnimi czasy w kuchni liczę na moja kochana mamusię, ale dziś jest !

Kopytka w sosie pieczarkowo- śmietanowym !

Kopytka:

  • ok 800g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka (ilość zależy od objętości ziemniaków)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina soli

Sos pieczarkowo- śmietanowy

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • woda
  • łyżka wegety
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1,5 łyżki mąki
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła (u mnie osełkowe)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na średniej siatce. Dzielimy je po zmieleniu na 4 części, jedną przekładamy „na górę”ziemniaków lub odkładamy na chwilę na bok. W miejsce tej 1/4 części ziemniaków wsypujemy dokładnie tyle samo mąki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko,  solimy odrobinę i wyrabiamy ciasto (gdy za bardzo klei się do ręki podsypujemy jeszcze mąką). Odrywamy po kawałku ciasta i na stolnicy robimy cienki „wężyk”, przygniatamy delikatnie na płasko, kroimy na kwadraty (lub romby).
Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, po tyle sztuk, aby woda nie przestała wrzeć. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i odcedzamy, przekładamy na talerz, a gdy odparują przekładamy na inny talerz (tudzież półmisek).

Sos:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i oleju rzepakowym.
Kroimy pieczarki drobno, gdy cebula się zeszkli, dodajemy je na patelnię.
Podlewamy wodą (około szklanki), dodajemy wegetę, pieprz i dusimy (niekoniecznie pod przykryciem) około 10 minut. Następnie dodajemy wymieszaną z jogurtem śmietanę oraz pietruszkę. Dusimy kilka minut.
Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody (musi być to piękna, śliczna zawiesina bez nierozrobionych grudek) i dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze 2 minutki i gotowe ;)

A sałatę robiłam klasycznie ze szczypiorkiem- dodałam 4 łyżki śmietany, 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę octu jabłkowego i łyżkę mleka. Posoliłam, popieprzyłam i gotowe ;)

 

 

 

 

testowała:

redhead-in-the-kitchen.blogspot.com



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.