Kopytka w sosie pieczarkowo- śmietanowym

23 kwietnia 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jak ja od dawna marzyłam o tym szybkim i prostym daniu, to nie macie pojęcia;) Z tym, że gdy narzeka się na brak czasu, to trudno ugotować nawet zupkę chińską… Ostatnimi czasy w kuchni liczę na moja kochana mamusię, ale dziś jest !

Kopytka w sosie pieczarkowo- śmietanowym !

Kopytka:

  • ok 800g ugotowanych dzień wcześniej ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka (ilość zależy od objętości ziemniaków)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • odrobina soli

Sos pieczarkowo- śmietanowy

  • 6 dużych pieczarek
  • 1 większa cebula
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • woda
  • łyżka wegety
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 1,5 łyżki mąki
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła (u mnie osełkowe)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa na średniej siatce. Dzielimy je po zmieleniu na 4 części, jedną przekładamy „na górę”ziemniaków lub odkładamy na chwilę na bok. W miejsce tej 1/4 części ziemniaków wsypujemy dokładnie tyle samo mąki. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, jajko,  solimy odrobinę i wyrabiamy ciasto (gdy za bardzo klei się do ręki podsypujemy jeszcze mąką). Odrywamy po kawałku ciasta i na stolnicy robimy cienki „wężyk”, przygniatamy delikatnie na płasko, kroimy na kwadraty (lub romby).
Wrzucamy na gotującą się, osoloną wodę, po tyle sztuk, aby woda nie przestała wrzeć. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze 2-3 minuty i odcedzamy, przekładamy na talerz, a gdy odparują przekładamy na inny talerz (tudzież półmisek).

Sos:
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na maśle i oleju rzepakowym.
Kroimy pieczarki drobno, gdy cebula się zeszkli, dodajemy je na patelnię.
Podlewamy wodą (około szklanki), dodajemy wegetę, pieprz i dusimy (niekoniecznie pod przykryciem) około 10 minut. Następnie dodajemy wymieszaną z jogurtem śmietanę oraz pietruszkę. Dusimy kilka minut.
Mąkę rozrabiamy w 1/2 szklanki zimnej wody (musi być to piękna, śliczna zawiesina bez nierozrobionych grudek) i dodajemy do sosu. Dusimy jeszcze 2 minutki i gotowe ;)

A sałatę robiłam klasycznie ze szczypiorkiem- dodałam 4 łyżki śmietany, 4 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę octu jabłkowego i łyżkę mleka. Posoliłam, popieprzyłam i gotowe ;)

 

 

 

 

testowała:

redhead-in-the-kitchen.blogspot.com



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz