Konsultant ds. żywienia – czym się zajmuje i gdzie znajdzie pracę?

7 marca 2018, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Z roku na rok zwiększa się zapotrzebowanie na doradców żywieniowych. Z usług konsultantów ds. żywienia korzystają już nie tylko osoby chore (pacjenci szpitali, którzy potrzebują specjalnej diety, osoby niedożywione lub z nadwagą), ale też sportowcy i ci, którzy chcą prowadzić zdrowy tryb życia. Czym zajmuje się specjalista ds. żywienia, jak nim zostać, gdzie szukać pracy w tym zawodzie i jakie predyspozycje powinna posiadać osoba trudniąca się tym fachem? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym artykule.

Ekspert ds. żywienia – jak nim zostać?

Konsultantem ds. żywienia może zostać każdy absolwent szkoły średniej, który ukończy szkołę policealną, np. Żak: https://zak.edu.pl/oferta-edukacyjna/szkoly-policealne/konsultant-ds–zywienia na danym kierunku. Żeby rozpocząć naukę, która trwa rok, nie trzeba mieć zdanej matury. W toku edukacji, słuchacze zgłębią tajniki biologii, anatomii, fizjologii oraz podstaw żywienia człowieka. Dowiedzą się również, na czym dokładnie polega praca dietetyka oraz jakimi narzędziami posługuje się podczas wykonywania codziennych zajęć. Absolwenci kierunku, otrzymują dyplom, który jest równoznaczny z uzyskaniem prawa do wykonywania zawodu.

Konsultant ds. żywienia – na czym polega jego praca?

Ekspert w dziedzinie żywienia, może poszczycić się wiedzą z zakresu rzetelnej oceny jakości i właściwości produktów spożywczych. To osoba, która potrafi umiejętnie opracować spersonalizowaną dietę, wie, w jaki sposób badać produkty żywnościowe oraz jest w stanie dokonać analizy przygotowywania potraw. Konsultant ds. żywienia wie najlepiej, w jaki sposób zyskać zdrowy i piękny wygląd. To właśnie dietetyk układa jadłospis dla zawodowych sportowców, a także odpowiada za opracowanie diety dla osób chorych oraz tych, które cierpią na otyłość lub niedowagę. Specjalista w tej dziedzinie, może również zajmować się propagowaniem wśród społeczeństwa wiedzy na temat zdrowego odżywiania.

Doradca żywieniowy – gdzie powinien szukać pracy?

Konsultanci ds. żywienia mają wiele możliwości zatrudnienia. Zdobyte przez nich w toku nauki umiejętności oraz nabyta wiedza, umożliwiają podjęcie pracy w:

  • klubach fitness,
  • ośrodkach SPA,
  • poradniach dietetycznych,
  • sanatoriach,
  • firmach gastronomicznych,
  • przedsiębiorstwach cateringowych,
  • stowarzyszeniach zajmujących się edukacją kulinarną,
  • zakładach opieki zdrowotnej,
  • centrach dietetyki.

Osoby, które posiadają kwalifikacje do pracy w tym zawodzie, mogą także rozpocząć własną praktykę. Popyt na doradców żywieniowych stale rośnie – na wizytę u specjalistów w tej dziedzinie ustawiają się długie kolejki oczekujących, a sama konsultacja może kosztować nawet kilkaset złotych.

Specjalista ds. żywienia – profesja nie dla każdego

Konsultant ds. żywienia to idealne zajęcie dla osób, które pasjonują się zdrowym stylem życia oraz zasadami racjonalnego odżywiania. Osoba wykonująca ten zawód, przez to, że ciągle ma kontakt z innymi ludźmi, nie powinna być introwertykiem. Jakie cechy powinien posiadać idealny specjalista ds. żywienia? Przede wszystkim otwartość, łatwość nawiązywania kontaktów oraz umiejętność słuchania drugiej osoby. Ogromna wiedza z zakresu zasad zdrowego odżywiania okaże się nieprzydatna, jeśli specjalista nie będzie potrafił nawiązać bliskiego kontaktu z drugą osobą. Tylko połączenie odpowiedniego przygotowania merytorycznego z predyspozycjami psychologicznymi, pozwoli osiągnąć sukces w tej profesji.

Konsultant ds. żywienia to zawód, którego popularność stale rośnie. Wszystko dlatego, że coraz więcej osób dba o swoje zdrowie i kondycję fizyczną pod okiem fachowców. Regularne wizyty na siłowni oraz ułożona przez specjalistę, zrównoważona dieta, na stałe zagościły w życiu wielu osób, nie tylko w młodym wieku. Ułożenie spersonalizowanej diety, najlepiej powierzyć konsultantom ds. żywienia, którzy zaproponują zbilansowane posiłki, dostosowane do wieku, stanu zdrowia czy aktywności fizycznej danej osoby.