Konserwacja ekspresu do kawy, czyli jak czyścić blok zaparzający?
Automatyczny ekspres do kawy wymaga regularnej konserwacji. Kluczowym elementem jest zwłaszcza serce ekspresu, czyli jednostka zaparzająca. Podpowiadamy, co warto wiedzieć o czyszczeniu bloku zaparzającego – na przykładzie ekspresów Philips i Saeco.
Dlaczego czyszczenie bloku zaparzającego w ekspresie jest konieczne?
Regularne czyszczenie jednostki zaparzającej zapobiega zapychaniu obiegu przez pozostałości kawy. Pomaga w ten sposób utrzymać ekspres do kawy w dobrej kondycji i wydłuża okres eksploatacji produktu. Usuwanie zanieczyszczeń z bloku zaparzającego i odpowiednia konserwacja urządzenia zapewnią też lepszy smak i aromat kaw przygotowywanych w ekspresie.
Czyszczenie bloku zaparzającego w ekspresie – zawsze zgodne ze wskazaniem producenta
Zanim zabierzesz się za jakiekolwiek prace konserwacyjne w ekspresie, sprawdź instrukcję obsługi urządzenia i poszukaj wskazówek na stronie producenta sprzętu. Dotyczy to również czyszczenia bloku zaparzającego, które może się różnić między innymi ze względu na to, czy element ten jest wyjmowany, czy nie. Inna może być też wymagana częstotliwość mycia czy dodatkowych zabiegów konserwacyjnych. Poniżej pokazujemy, jak powinno wyglądać czyszczenie wyjmowanego bloku zaparzającego ekspresów Saeco i Philips.
Cotygodniowe czyszczenie bloku zaparzającego Philips i Saeco – jak to zrobić?
W ekspresach marki Philips i Saeco czyszczenie bloku zaparzającego jest proste i wygodne. Wystarczy, że raz na tydzień wykonasz poniższe kroki.
- Upewnij się, że ekspres jest wyłączony;
- Zdemontuj pojemnik na wodę;
- Otwórz drzwiczki, żeby mieć dostęp do wnętrza urządzenia;
- Naciśnij przycisk PUSH, to czym ostrożnie wyjmij blog zaparzający;
- Przetrzyj wilgotną ściereczką wnętrze ekspresu;
- Przemyj starannie blok zaparzający bieżącą wodą – nie dodawaj żadnych detergentów;
- Zostaw blok do samoczynnego wyschnięcia;
- Włóż blok zaparzający do ekspresu, aż usłyszysz kliknięcie;
- Zamknij drzwiczki i włóż pojemnik na wodę.
Konserwacja ekspresu to nie tylko czyszczenie bloku zaparzającego Saeco i Philips
Cotygodniowe czyszczenie bloku zaparzającego to podstawa, ale ekspresy Philips i Saeco wymagają też innych zabiegów konserwacyjnych. Na przykład raz w miesiącu zalecane jest odtłuszczanie bloku zaparzającego. W tym celu potrzebujesz specjalnych tabletek wkładanych do komory na zmieloną kawę. Aby zapewnić maksymalną żywotność i bezpieczeństwo urządzeń Philips i Saeco, należy używać wyłącznie materiałów eksploatacyjnych firmy Philips.
Raz na 2 lata przyda się z kolei odkamienianie ekspresu do kawy.* Regularnego czyszczenia wymagają ponadto system spieniania mleka, pojemniki na wodę i na fusy, czy tacka ociekowa. Chcesz dowiedzieć się więcej o czyszczeniu bloku zaparzającego ekspresów Philips i Saeco i konserwacji tych urządzeń? Przeczytaj poradnik „Pleśń w ekspresie do kawy – czemu i jak często czyścić blok zaparzający?” na blogu Philips. Znajdziesz w nim również wiele odnośników do innych porad dotyczących konserwacji ekspresów do kawy. Podczas wykonywania czynności konserwacyjnych postępuj zawsze z instrukcją dołączoną do urządzenia, z którego korzystasz.
*Przybliżony czas konieczności odkamieniania w przypadku regularnego stosowania filtrów AquaClean. Rzeczywisty okres zależy od intensywności użytkowania urządzenia. Stosuj się do komunikatów wyświetlanych na urządzeniu.
Artykuł sponsorowany