W myśl starego, polskiego porzekadła „Cudze chwalicie, swego nie znacie” firma ROLNIK udowadnia, że rodzime produkty dorównują, a często przewyższają smakiem i jakością zachodnie marki. Pyszne polskie warzywa i owoce zamknięto w eleganckich sześciokątnych słoiczkach, a ich wyjątkowy smak to sprawdzone przez firmę ROLNIK najlepsze receptury. Wszystko smakuje jak u mamy.
Dziękujemy za liczne przepisy na smakowite dania imprezowe! Spośród licznych przepisów zamieszczonych w rubryce Przepisy, komentarzach na Facebooku i pod artykułem wybraliśmy następujące przepisy, które z pewnością uświetnią niejedną biesiadę, należące do autorów:
1) Mariola Grzęda – Faszerowane cytryny
3 cytryny
1 puszka tuńczyka
3 pomidory suszone
2 jajka
ząbek czosnku
3 łyżki majonezu kieleckiego
sól, pieprz
Wykonanie
Cytryny myjemy, kroimy na połówki. Z każdej połówki ścinamy piętkę, żeby było łatwo je postawić. Miąższ cytryny wydrążamy usuwamy błonki i pestki, drobno kroimy. Jajka gotujemy na twardo, ciekamy. Pomidory suszone drobno siekamy. Tuńczyka odcedzamy, rozdrabniamy, mieszkamy z połową cytrynowego miąższu, pomidorami, jajkami, roztartym czosnkiem, majonezem.
2) Kamila Danych – Wytrawne Pizzowe Muffinki
Składniki:
• 200 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki oregano
• 1/2 łyżeczki bazylii
• sól
• 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki mleka
• 2 jajka
• 1 kula sera mozzarella
• 100 g salami
• 1/2 czerwonej papryki
• 6 pomidorków koktajlowych
Jak przyrządzić?
W misce mieszamy razem mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (czyli oregano, bazylię, szczyptę soli).
W osobnej misce mieszamy jajka, olej oraz mleko, aż składniki się połączą. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ser mozarella trzemy na tarce. 2/3 dodajemy do ciasta wraz z pokrojoną drobno papryką oraz pokrojonym w cienkie paseczki salami. Mieszamy i nakładamy do formy na 12 muffinów. Pozostałym serem posypujemy wierzch muffinów.
Pomidorki kroimy na ćwiartki i na wierzchu każdego muffina układamy dwa kawałki.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 25 minut. Upieczone muffiny wyjmujemy i studzimy.
P.S. Można je jeść jako zimną i ciepłą przekąska- ale jak dla mnie lepiej smakują podgrzane, ale to kwestia gustu… Doprawiamy do smaku. Masą napełniamy wydrążone cytryny, ozdabiamy według uznania. Przed podaniem schładzamy.
3) Grillowane karczochy w oleju
Przepis dziecinnie prosty, krótki w przygotowaniu. Za to wrażenia smakowe niezapomniane.
Potrzebne składniki: karczochy w ćwiartkach w oleju (najlepiej marki rolnik), cytryna, natka pietruszki, bazylia, kolendra, sól, pieprz, oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania zajmie nie więcej niż 10 minut.
Zioła należy posiekać i wymieszać w szklanym naczyniu z dodatkiem ok. 3 łyżek oliwy z oliwek. Sparzoną skórkę cytryny zetrzeć i dodać odrobinę do ziół.
Tak przygotowaną oliwą należy posmarować każdą ćwiartkę karczocha i ułożyć na grillu. Co jakiś czas należy przewracać karczochy. Przekąska będzie gotowa, gdy warzywa zrobią się miękkie.
Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo karczochy są nie tylko smaczne, ale i niezwykle pożywne oraz mają wiele właściwości leczniczych.
4) Ewelina – Pijany Łosoś
Danie niezwykle proste, szybkie i przede wszystkim zdrowe. Smakuje i wygląda niezwykle elegancko. Idealne na romantyczną kolacje we dwoje.
Składniki:
400 g fileta z łososia
4 łyżeczki musztardy najlepiej miodowej
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka soli
4 łyżki ginu
2 pęczki kopru
1 cytryna
Pasta koperkowa:
sok z 1 cytryny
4 pęczki koperku
150 g migdałów
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
bułka bagietka
1. Marynata: Musztardy, sól i gin mieszamy ze sobą. Marynujemy łososia ułożonego na folii aluminiowej posypujemy posiekanym koprem. Na wierzchu układamy plasterki cytryny, zawijamy całość w folię aluminiową i wstawiamy
na 2 godziny do lodówki.
2. Po upływie tego czasu wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 25 minut.
3. Pasta. Do blendera wsypujemy koper, migdały, oliwę, sok z cytryny i blenderujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pastę przekładamy do obręczy serce i formujemy na talerzu, dekorujemy migdałem.
4. Bułkę bagietkę kroimy na kawałki o szerokości około 2cm. Następnie pieczywo rumienimy na złoto-brązowy kolor na suchej patelni grillowej.
5. Łososia podajemy na bagietce posmarowanej pastą koperkową.
SERDECZNE GRATULACJE! Z laureatami skontaktujemy się drogą mailową. Nagrody wysyła sponsor – marka ROLNIK
www.facebook.com/RolnikPrzetwory
Cztery najlepsze kulinarne propozycje otrzymują nagrodę w postaci płyto-patelni. Jest to taca, która może być używana również na kuchniach indukcyjnych!
Życzymy powodzenia!
jejku to cudowna wiadomość:))) bardzo dziękuję za wyróżnienie, tak się cieszę, że aż nie wiem co powiedzieć, brak mi słów normalnie:) dziękuję raz jeszcze bardzo, ale to bardzo:)))
bardzo dziękuję za wyróżnienie :) gratulacje dla wyróżnionych :)
Poniżej przedstawiam fajny przepis na pyszną , panierowaną cebulę smażoną.Smakuje ona dużo lepiej od frytek.
Składniki
1 szkl. mąki, 1 łyżeczka soli,półłyżeczki pieprzy,łyżeczka pieprzy cayenne 1/4 łyżeczki suszonego tymianku, 1 ubite jajko, jedna szkl. mleka, 1/4 szkl. majonezu, 1/4 szkl. smietany,2 łyżki chrzany, 2 lyżeczki keczupu,1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki soli,1/8 łyżeczki suszonego oregano,1/4 łyżeczki pieprzu, olej do smażenia.
1. Wymieszaj w miseczce1 szkl. mąki z jedną łyżeczka soli, połową łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczką pieprzu cayenne i tymiankiem i odstaw na bok. W oddzielnej miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i również odstaw na bok.
2.Cebulę obierz i odetnij jej górną część (pozostaw część z której wyrastały korzenie) Zrób pionowe nacięcia w cebuli na kształt gwaiazdki od góry do dołu, pozostawiając około 1,5 cm. od korzenia. Delikatnie rozdziel poszczególne warstwy cebuli aby przypominały kwiat.
3.Zanurz cebulowego kwaitka w mieszance jajeczno-mlecznej i upewnij się, że wszystkieplatki są nią pokryte.Następnie obsypdokładnie cebulę i jej wszystkie płatki mieszanką mączną.Przełóż cebulę na talerzi włóż do lodówki na 45 min.
4.Wymieszaj ze sobą 1/4 szkl. majonezu, 1/4 szkl. śmietany, chrzan, keczup, paprykę, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyzeczki pieprzu cayenne, oregano,1/4 łyżeczki pieprzu, a nastepnie przełóż do małej miseczki na dip.
5.Wlej olej do rondla (tyleaby wystarczyło do głębokiego smażenia) rozgrzej go do temp. 175 stopni. Włóż cebulę do gorącego oleju i smaż dopoki cebula zmięknie, a panierka stanie się chrupiaca i złoto brązowa ( około 10-12min)
6.Po usmażeniu wyciągnij cebulę z oleju i odłóżją na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz. Odczekaj parę min. a następnie podaj razem z dipem.
Cebula jest przepyszna
Moja druga propozycja to tarta na kruchym maślano-serowym spodzie z rozmarynem, camembertem, domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną:
Składniki:
– 125 g mąki pszennej
– 125 g sera białego
– 75 g masła, zimnego
– 1/2 łyżeczki soli
– świeży lub suszony rozmaryn
Nadzienie:
– 200 g kwaśnej śmietany 18%
– 200 g sera camembert
– sól morska i kolorowy pieprz do smaku
Do podania:
– domowy dżem dyniowo-pomarańczowy
– żurawina
Sposób przygotowania:
Ciasto maślano-serowe z rozmarynem: do przesianej mąki dodać ser i masło, posiekać wszystko nożem na drobne kawałeczki. Dodać sól, rozmaryn, wymieszać i i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę lub na całą noc. Zimne ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim spód i boki formy do tarty i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 – 20 minut, aż będzie miała złoty kolor. Wyjąć tartę, nie wyłączać piekarnika. Na tartę (może być gorąca) wylać kwaśną śmietanę i położyć pokrojony ser camembert. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać przez około 10 – 15 minut, aż ser się roztopi. Tartę podawać gorącą z domowym dżemem dyniowo-pomarańczowym i żurawiną.
A ja proponuję moje popisowe słone przekąski, które nie tylko wspaniale smakują, ale i pięknie wyglądają:
Ciastka z grillowanej polenty z serem z pastą z białego sera i podwędzanych szprotów, z rukolą i prażonymi pestkami dyni. Na ciastka potrzebujemy:
– 1/2 szklanki polenty
– 1 szklanka mleka
– 1 szklanka wody
– szczypta soli
– olej lub oliwa do smażenia
– 50 g startego żółtego sera
Do garnka wsypujemy polentę, dodajemy sól i zalewamy wodą z mlekiem. Całość doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 – 15 minut na bardzo małym ogniu, aż polenta się zagęści. Dodajemy starty żółty ser i polentę przekładamy do płaskiego prostokątnego lub kwadratowego naczynia, wyrównujemy i czekamy aż ostygnie. Zimną polentę kroimy na kwadraty, grillujemy na patelni grillowej na odrobinie oleju lub oliwie z każdej strony aż do lekkiego zbrązowienia. Grillowane kwadraty z polenty układamy na ładnym talerzu i na każde ciastko nakładamy pastę z białego sera i podwędzanych szprotów, rukolę i posypujemy prażonymi pestkami dyni.
Pasta:
Kostkę dobrego, białego tłustego lub półtłustego sera lub twarożku rozgnieść widelcem i dodać rozgniecione podwędzane szprotki z puszki i pokrojony drobno szczypiorek. Całość wymieszać, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i nakładać z pomocą 2 łyżek porcję pasty na każdy kwadrat z polenty. Na każde ciasto położyć kilka listków rukoli i posypać prażonymi pestkami dyni.
Bardzo polecam!
Grissini z szynką szwarcwaldzką
Składniki:
paluszki grissini (można upiec samemu, ale po co utrudniać sobie życie)
plastry szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub każdej innej dojrzewającej
rukola
twarożek; smak dowolny, ja akurat użyłam łososiowego
Przygotowanie:
Plastry szynki smarujemy twarożkiem, układamy na nich rukolę i zawijamy wokół paluszków.Robimy to tak aby kawałki rukoli byly widoczne. Paluszki można powstawiać w ozdobnych szklaneczkach.