URODA I ZDROWIE

„Koniec z migreną” – recenzja

20 września 2019, dodał: Iwona Marczewska

Ból głowy do przyjemności nie należy, na szczęście dość łatwo się go pozbyć. Inaczej jest z migreną, która bywa przyczyną długotrwałego cierpienia, atakuje znienacka i potrafi uniemożliwić normalne funkcjonowanie. Nawet silne leki często okazują się nieskuteczne i migrenę trzeba przeczekać, co nie jest łatwe.

Osoby, które dotyka migrena, początkowo upatrują nadziei w farmakologii, a gdy ta zawodzi, często tracą ją całkowicie i zbierają siły na kolejny atak, mając świadomość, że on z pewnością nastąpi. Taka pewność skutecznie potrafi odebrać radość życia. Do tej pory jedyną bronią pacjenta była cierpliwość. Najwyższy czas powiększyć arsenał o kolejne narzędzia walki.

„Koniec z migreną” to nowa pozycja na rynku wydawniczym, powstała w oparciu o wieloletnie doświadczenie jednego z najlepszych lekarzy w Stanach Zjednoczonych. Dr Josh Turknett jest specjalistą neurologiem, prowadzącym badania kliniczne dotyczące migreny, choroby Alzheimera i Parkinsona oraz udaru mózgu. W napisanej wraz z żoną książce przedstawia czytelnikowi obszerną wiedzę, pozwalającą zrozumieć przyczyny i przebieg bólów migrenowych. Jenny Turknett, współautorka poradnika, zawodowo zajmuje się sztuką kulinarną. Z połączenia wiedzy i doświadczenia obojga małżonków powstał program żywieniowy eliminujący bóle głowy oraz stany zapalne. Jak się okazuje, dieta również może być orężem w nierównej walce z migreną.

Ten poradnik to prawdziwa skarbnica wiedzy dla osoby, która chciałaby wiedzieć co i dlaczego się z nią dzieje. Pozwala stwierdzić, czy mamy do czynienia z migreną, czy bólem o innym podłożu, zorientować się w możliwościach i skutkach ubocznych poszczególnych rodzajów leków, a także poznać czynniki zwiększające ryzyko wystąpienia ataku. To bezcenne informacje dla migrenowca, bo choć na niektóre z czynników nie mamy wpływu, pośród nich są takie, które można kontrolować. To zwiększa szanse uniknięcia kolejngo starcia.

Obszerna część książki dotyczy żywienia i jego wpływu na nasz organizm, między innymi właśnie na mózg. Wiedza przedstawiona została prostym językiem i w taki sposób, aby z poradnika mógł skorzystać każdy, bez względu na poziom znajomości zagadnień medycznych. Małżonka doktora Turknetta uzupełniła publikację o ciekawe przepisy (jest krytykiem kulinarnym, więc przepisy są naprawdę niebanalne) oraz 21-dniowy program żywieniowy. To znacząco ułatwia wprowadzenie właściwych nawyków.

Trudno ocenić poradnik inaczej, niż pozytywnie. Przywraca nadzieję, że można wreszcie mieć wpływ na to, co do tej pory w sposób niekontrolowany pozbawiało tylu ludzi możliwości funkcjonowania.

Iwona

 

Książkę poleca Wydawnictwo Vital – można kupić ją TUTAJ

Dziękujemy Wydawnictwu za udostępnienie egzemplarza recenzyjnego –
Redakcja





loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Leki - które są bezpieczne i w dobr…
Moim zdaniem przede wszystkim leki, które są bezpieczne to takie, które są przetrzymywane...
Jak pomóc w rozwoju własnej firmy?…
Na pewno trzeba dużo czasu poświęcić na reklamę.
kawiarka
Ja kiedyś używałem kawiarki, ale obecnie przeszedłem na ekspres ciśnieniowy.
Babskie auto
Mnie się babskie auto kojarzy z mały rozmiarem.