Konfitury z jabłek i malin

24 czerwca 2013, dodał: Yolana
Artykuł zewnętrzny

Składniki:
1 kg obranych jabłek
1 kg malin
60 dag cukru
100 ml wody

Przygotowanie:

Do malin wlewamy 50ml wody i gotujemy je ok 3 minut, po czym przecieramy przez sitko. Jabłka kroimy w cienkie paseczki, wlewamy pozostałą wodę i prażymy cały czas mieszając. Kiedy jabłka zaczną się rozpadać wlewamy do nich odcedzony wcześniej syrop malinowy, wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy jeszcze do 10 minut. Gorącą konfiturę wlewamy do słoiczków, które po zakręceniu obracamy do góry dnem. Kiedy słoiki już są zimne, wkładamy je do zimnej wody i od chwili jej zagotowania pasteryzujemy je na wolnym ogniu do 8 minut.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz