Przepis na konfiturę z gruszek
Artykuł zewnętrzny
Pyszna z odrobiną rumu…przepis sprawdzony od lat,nawet nie wiem kto go wymyślil, był od „zawsze”odkąd pamiętam. W naszej rodzinie każdy go lubi i chętnie robi,bo jest tani,prosty w wykonaniu,no i pyszny. Polecam!
składniki:
1 kg.gruszek,
1/2 łyżeczki cynamonu KAMIS,
starta skórka z 1 cytryny,
1 kg.cukru żelującego+2 łyżki zwykłego
1 kieliszek rumu.
Wykonanie: gruszki umyć,obrać,pokroić w ćwiartki,usunąć pestki,potem pokroić w kostkę.Włożyć do rondla,dodać cynamon,skórkę z cytryny i zasypać cukrem.Przykryć i odstawić na parę godzin-najlepiej na noc.Następnie zagotować,często mieszając.Pod koniec gotowana dodać rum i całość zagotować jeszcze 1 min.Gorącą masę wkładać do słoików i mocno zakręcić.Odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia.