Konfitura z cytryn

18 września 2011,
dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

Uwielbiam robić przetwory – tym razem zrobiłam eksperymentalną konfiturę z cytryn – okazało się, że był to strzał w dziesiątkę!

Polecam – szczególnie pasuje do herbaty z miodem.

potrzebujesz jedynie trzech rzeczy i sporo cierpliwości :-)

1,5 kg cytryn, 1,5 kg cukru, litr wody

Cytryny wyszorować szczoteczką, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i odstawić w chłodne miejsce na 24 h. Po tym czasie wylać wodę i zalać wrzątkiem – gotować ok. 15-20 minut. Odcedzić i znów zagotować. Ja tak gotowałam trzy razy. Potem zalać zimną wodą, można dodać trochę kostek lodu i odstawić na kilka godzin, ja wytrzymałam chyba ze 2 godz. następnie odcedzić, osuszyć i pokroić w kostkę usuwając pestki. Ja się bałam goryczy ze skórki, więc profilaktycznie kilka cytryn obrałam cienko z tej żółtej skórki.

Z wody i cukru ugotować syrop, dodać do niego pokrojone cytryny i gotować aż staną się przeźroczyste a skórki zmiękną. W czasie gotowania mieszać dość często, aby się nie przypaliło.
Jeśli konfitura wydaje się być zbyt kwaśna można dosłodzić wedle uznania. Wrzące przelewać do słoików, moja była bardzo rzadka, ale pięknie się zżelowała w słoikach po ostygnięciu.

file1316360855



FORUM - bieżące dyskusje

jaki nastrój macie dziś...?
Oj, ból głowy potrafi uprzykrzyć dzień. Coś o tym wiem, niestety.
Black Friday
Fakt, można trafić świetne okazje przy likwidacji. Jak tam dziewczyny, skorzystałyście na tegorocznym Black Friday?
Wędkowanie
To rzeczywiście może być trudne, choć podobno ta "cisza" natury ma relaksujące działanie.
Pochwalcie się ostatnimi zakupami :…
Brzmi jak coś milutkiego i ciepłego. Jaki kolorek tego zestawu?

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.