Konfitura truskawkowa z jagodami
Dwa sezonowe przysmaki – naturalne jagódki, świeżo zebrane z lasu oraz równie zdrowe truskawki z własnego ogrodu, bez żadnych oprysków i nawozów :) Konfitura jest w 100% naturalna, nie lubię dodawać tzw. żel-fixów, gdyż najlepszy sposób to pasteryzacja – żaden słoik się nie popsuje.
Składniki:
90 dag truskawek
1 szklanka jagód
30 dag cukru
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, przekładamy do wysokiego naczynia i za pomocą blendera rozdrabniamy je na jednolity mus. Mus truskawkowy przekładamy do garnka i nastawiamy na gaz, kiedy zacznie wrzeć wsypujemy cukier i ciągle mieszając prażymy go przez 10 minut, następnie dodajemy jagód i konfiturę smażymy na wolnym ogniu kolejne 10-15 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do słoiczków, szczelnie zakręcamy, a następnie pasteryzujemy 10 minut. Po ostudzeniu przechowujemy w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.