Konfitura pomarańczowa na ostro

20 grudnia 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Często używam cytrusy i bakalie jako dodatek do dań mięsnych , serów .Postanowiłam zrobić taką gotową konfiturę .

Czas : 2 godziny

Składniki :

  • miąższ z 3 pomarańczy
  • miąższ z 3 mandarynek
  • 1/2 szklanki pokrojonych w paseczki suszonych moreli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej drobno pokrojonej
  • 3 czubate łyżki miodu ( użyłam pomarańczowego ale może być inny )
  • grubo mielony kolorowy pieprz do smaku
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1/ 2 łyżeczki curry
  • 1 goździk
  • 50 mll koniaku ( likieru pomarańczowego, czystej wódki )
  • szczypta chilli w płatkach do smaku ( lub łyżeczka sosu Sambal Oelek )
  • 1 łyżka soku z cytryny

Obrane ze skórki i oczyszczone z białych błonek miąższ pomarańczowy  i mandarynkowy pokroić w kostkę . Włożyć do garnuszka z grubym dnem . Dodać  morele , rodzynki, miód, sos sojowy, goździk, curry, skórkę pomarańczową , sok z cytryny  i alkohol .Smażyć na bardzo małym gazie mieszając . Doprawić chilli i pieprzem . Smażyć 15 minut. Odstawić – po pół godzinie znów smażyć 15 minut mieszając – znów odstawić . I tak kilka razy aż konfitura zrobi się szklista , gęsta i dobrze wysmażona .Doprawić ostatecznie do smaku. Przełożyć do małych słoiczków ( wychodzi 1 średni słoik po majonezie ) . Może stać jakiś czas w lodówce bez pasteryzowania – jak ma być na zapas to wstawić do garnka z wodą i pasteryzować ok 10 minut .

Używać jako dodatek do ostrych serów, serów pleśniowych , kozich lub do marynaty do mięs , ryb czy drobiu.

Z powodzeniem zastąpi u mnie konfiturę z gorzkich pomarańczy – a można ja zrobić niejako przy okazji używania większej ilości pomarańczy , robienia kandyzowanej skórki pomarańczowej , nawet wyciskania soku ( nie wyciskać wtedy pomarańczy dokładnie tak by miąższ można było użyć do tej konfitury ).

file1292832776