Kombucha (kombucza) – właściwości dla zdrowia – sklep

25 października 2016, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

kombucha_1

Kombucha jest znana od wieków, ale zainteresowanie tym napojem ze strony naukowej wzrosło na początku ubiegłego wieku. Obecnie obserwuje się renesans kombuchy jako konsekwencji powrotu do naturalnych produktów leczniczych, jak również wyniku prowadzonej działalności badawczej dotyczącej tych produktów.

koooo

Kombucha, kombucza (także grzyb herbaciany lub grzybek japoński) jest symbiotycznym konsorcjum bakterii z rodzaju Acetobacter i drożdży głównie z rodzajów Zygosaccharomyces i Saccharomyces (inaczej: symbiotyczna kolonia grzybów i bakterii) na bazie której przygotowuje się napój. Skład mikroorganizmów może się różnić ze względu na różnice geograficzne, klimatyczne i kulturowe, jak również różnorodność lokalnych gatunków dzikich drożdży i bakterii. Mikroorganizmy te wzrastają na płynnej pożywce otrzymanej z herbat czarnej, mat lub zielonej uzupełnionej przez źródło węgla. Brzeczka fermentacyjna nazywana „herbacianym grzybem” pochodzi z północno-wschodniej części Chin (Mandżuria). Ma ona postać galaretowatej masy w kształcie placka. Dodana do posłodzonej herbaty inicjuje proces fermentacji, w wyniku którego powstaje napój z kombuchy. Napój ten wprowadzono do Europy na przełomie bieżącego wieku. Smak napoju jest lekko musujący i przypomina sok jabłkowy.

Mikroorganizmy występujące w napoju produkują różne metabolity. Jest więc on bogaty w kwasy organiczne (m.in. kwas octowy, mlekowy i glukonowy) oraz aminokwasy, zwłaszcza lizynę, antyoksydanty, enzymy i istotne mikroelementy ( Na, K, Ca, Cu, Fe, Mn, Ni i Zn ) oraz witaminy (zwłaszcza z grypy B, kwas askorbinowy (witamina C). W składzie napoju z kombuchy można znaleźć również alkohol, kofeinę, cukier i inne substancje.

kombucha_2

Duże efekty zdrowotne metabolitów kombuchy spowodowały wzrost zainteresowania tym napojem. Kombucha (kombucza), jako adaptogen, w zależności od tego, czego organizm szczególnie potrzebuje, dąży do zaspokojenia  potrzeb i osiągnięcia równowagi organizmu. Największe właściwości prozdrowotne kombuchy to zdolność do detoksykacji i energetyzowania organizmu, poprawa trawienia oraz wzmocnienie systemu immunologicznego – posiada właściwości antybakterialne, zmniejsza stany zapalne, zabija bakterie oraz niektóre gatunki grzybów i wirusów.

W wyniku przeprowadzonych badań potwierdzono pozytywne oddziaływanie kombuchy na układ endokrynologiczny, immunologiczny, krążenia, przewodu pokarmowego i urologiczny. Najnowsze dobrze udokumentowane badania naukowe wskazują na przeciwbakteryjne, przeciwutleniające i antyproliferacyjne działanie kombuchy, poprawę w peroksydacji lipidów i przeciwdziałanie wobec stresu oksydacyjnego i cytotoksyczności spowodowanej substancjami zanieczyszczającymi środowisko, ponadto przeciwdziała otyłości, hypocholesterolemii wpływa na gojenie wrzodziejących ran, posiada działanie ochronne przed chromosomowymi aberracjami indukowanymi przez promieniowanie gamma, chroni wątrobę poprzez hamowanie apoptozy zależnej od mitochondriów. Zapobiega występowaniu nowotworów. Wzrasta też zainteresowanie tym produktem w medycynie weterynaryjnej.