Kolory warzyw na talerzu – co oznaczają dla Twojego zdrowia?

7 grudnia 2016, dodał: Ania Lewicka
Artykuł zewnętrzny

Kiedy komponujemy posiłki dla siebie i bliskich, staramy się, aby talerze były kolorowe i urozmaicone. Wtedy jedzenie lepiej smakuje, a przy okazji jest bardzo zdrowe. Warto jednak wcześniej skorzystać z porad dietetyków, żeby czerpać z tego jak najwięcej korzyści.

warzywka

Specjaliści podzielili warzywa i owoce, klasyfikując je według koloru, na pięć grup: czerwone, fioletowe, żółte i pomarańczowe, białe oraz zielone. Ponadto zalecają, aby codziennie zjadać produkty z każdej wyżej wymienionej grupy. Jednak każdy powinien zdecydować, które warzywa i owoce pojawią się najczęściej w jego jadłospisie, biorąc pod uwagę zapotrzebowanie organizmu. Sprawdźmy więc, co należy do poszczególnych grup, jakie składniki odżywcze zawiera i jakim osobom jest najbardziej polecane:

GRUPA CZERWONA – pomidory, buraki, papryczka chili, czerwona papryka, czerwona fasola, wiśnie, truskawki, maliny, granaty

czerwone-warzywa-i-owoce
Najbardziej polecane dla osób borykających się z problemami sercowymi, nadciśnieniem, ludzi palących oraz mieszkających w bardzo zanieczyszczonych miasta. Posiadają karotenoidy oraz inne antyutleniacze opóźniające procesy starzenia, chroniące przed nowotworami oraz unieczynniające związki rakotwórcze. W połączeniu z potasem wyrównują rytm pracy serca oraz wpływają na ciśnienie krwi. Są także pomocne, kiedy należy obniżyć poziom cholesterolu.

GRUPA FIOLETOWA – czerwona cebula, czerwona kapusta, czerwona fasola, bakłażan, śliwki, winogrona, jagody

fioletowe
Zalecane osobom, nie radzącym sobie ze stresem, a także tym, którzy mają nawracające problemy z układem moczowym. Są źródłem silnych przeciwutleniaczy, odpowiadającym za opóźnianie procesów starzenia. Odżywiają oraz dotleniają mózg, wspomagają pamięć i koncentrację. Zapobiegają także chorobom układu krążenia oraz pomagają przy walce z miażdżycą.

ŻÓŁTE i POMARAŃCZOWE – dynia, żółta fasolka, marchew, żółta papryka, pomarańcze, cytryna, banan, ananas

zolte-owoce-warzywa
Najbardziej przydadzą się osobom, odbywającym rekonwalescencję po chorobie, a także chorym na stawy. Posiadają dużo witamy A, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania nabłonków i gruczołów, wpływa na prawidłowe widzenie, warunkuje wzrost kości i rozwój szkliwa zębów. Ponadto grupa żółtych produktów zdecydowanie poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci. Przeciwdziała starzeniu się.

GRUPA BIAŁA – białe szparagi, seler, por, fasola, pietruszka, rzodkiew, cebula, kalafior, czosnek, chrzan

biale
Idealne dla osób, które są bardziej podatne na infekcje i stany zapalne. W swoim składzie posiadają allicyny, działające antywirusowo i przeciwbakteryjne. Wzmacniają również odporność organizmu. Hamują rozwój Helikobakter pylori, która wywołuje wrzody żołądka, działają moczopędnie oraz rozkurczowo.

GRUPA ZIELONA – szpinak, fasola, brokuły, sałata, zielona papryka, pietruszka, koperek, awokado, kiwi

warzywa-zielone
Powinny być spożywane przez osoby, które są w trakcie procesu odchudzania się, a także ludzi znajdujących się w grupie podwyższonego ryzyka zachorowania na raka. Są bogatym źródłem chlorofilu, odpowiadającego za usuwanie z organizmu produktów przemiany materii oraz wszelkiego typu substancji toksycznych. W ich składzie znajdziemy również witaminę C i magnez, wzmacniające odporność organizmu oraz luteinę polepszającą wzrok. Pietruszka za to pomoże odświeżyć oddech!

Wygląda na to, że im bardziej kolorowo na naszych talerzach, tym lepiej dla naszego organizmu. A zatem już dziś dokładnie przemyślmy, co znajdzie się w naszym menu na najbliższe śniadanie, obiad albo kolację :) Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...