Kolorowe sakiewki wegetariańskie

27 maja 2013, dodał: christinee
Artykuł zewnętrzny

2 buraki

czerwona papryka

żółta papryka

1 cukinia

2 czerwone cebule

1 duża marchewka

Świeży rozmaryn

mały słoiczek miodu

oliwa z oliwek

sól

8 suszonych śliwek

Buraki i marchew oskrobać, papryki przekroić i oczyścić z gniazd nasiennych. Cebule obrać. Buraki i cebule pokroić w ósemki, marchew i cukinię – w grube półplasterki, papryki w szerokie paski. Folię aluminiową pociąć na 16 kwadratów, złożyć po dwa. Na każdym ułożyć po trochu wymieszanych warzyw, włożyć suszoną śliwkę, posolić, polać łyżką oliwy i łyżeczką miodu. Włożyć gałązkę rozmarynu. Folię zagiąć, by powstały sakiewki z małym kominem na górze. Układać na rozgrzanym grillu i grillować około 12 minut (warzywa będą al dente) lub 15 minut (jeśli chcemy, by warzywa były miękkie).