Kolorowe muffiny z różanym lukrem
Na pewno nikt nie odmówi…
• jajka wiejskie 3 szt
• cukier 3/4 szkl
• mąka pszenna 3/4 szkl
• mąka ziemniaczana 3/4 szkl
• proszek do pieczenia 1 łyżeczka
• cukier waniliowy 1 mały
• barwniki spożywcze różne
lukier:
• cukier puder 1 szkl
• cytryna 1 szt
• syrop różany do smaku
• barwniki spożywcze
• kolorowa posypka różna
Przygotowanie
Białka ubić z odrobiną soli, następnie dodać cukier z cukrem waniliowym i ucierać aż cukier się rozpuści. Następnie dodać żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia, a na samym końcu wymieszane mąki. Ciasto podzielić na 4 części, do każdej dodać inny kolor barwnika. Wymieszać.
Nakładać po łyżeczce każdego koloru ciasta w papierowe foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ˚C. około 20 minut.
Zrobić lukier różany i cytrynowy. Różany – soki z róży wymieszać z cukrem pudrem, dodać czerwonego barwnika. Cytrynowy – sok z cytryny wymieszać z cukrem pudrem, dodać barwnik żółty.
Po wystudzeniu muffinki polać lukrem, posypać kolorowym maczkiem.