Kolorowa sałatka ze szpinakiem
Artykuł zewnętrzny
szybki i zdrowy posiłek dla dbających o linię…
- Małe liście szpinaku 1 garść
- Pomidor 1 szt
- mozarella 1 szt
- Szczypior kilka
- Natka pietruszki
- Jajko na twardo
Sos:
- Olej
- Sok z cytryny
- Musztarda
- Ząbek czosnku
- Jogurt
Na talerzu ułożyć najpierw listki szpinaku, następnie plasterki pomidorów, następnie plasterki jajka ugotowanego na twardo, znów szpinak a na środku wyciętą gwiazdkę z mozarelli. Całość obsypać pokrojonym szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki, posypać serem pokrojonym w kostkę i udekorować gwiazdkami z sera.
Z podanych składników zrobić sos, najlepiej szklance dokładnie wymieszać olej, sok z cytryny, musztardę z czosnkiem, solą i pieprzem, dodać łyżkę jogurtu. Polać sałatkę. Podawać jako samodzielne danie, lub przekąskę.