Kolendra dla zdrowia – właściwości i gdzie ją stosować? | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kolendra dla zdrowia – właściwości i gdzie ją stosować?

27 lipca 2018, dodał: EKSPERTKA
Artykuł zewnętrzny

Share and Enjoy !

Shares

Kolendra bardzo często spotykana jest w kuchni. Swoim aromatem wzbogaca smak potraw, sosów, czy dipów. Czy wiesz, że kolendra jest również wykorzystywana w medycynie naturalnej? Zobacz  jakie posiada właściwości.

 

Co to za roślina?

Kolendra wywodzi się z Bliskiego Wschodu oraz basenu Morza Śródziemnego. Jej uprawy znajdziesz w Europie, Azji i Afryce. W sklepie kupujemy kolendrę siewną, ponieważ  ten gatunek jest najbardziej popularny. Z kolei działanie lecznice wykazują zarówno liście, jak i nasiona.

 

Skład

Kolendra to istna bomba witaminowa. Znajdziesz w niej:

  • witaminę A, B, C i K
  • wapń
  • fosfor
  • żelazo
  • magnez
  • mangan
  • kwas foliowy
  • beta karoten

kolendra

Detoks organizmu

Kolendra działa podobnie jak pietruszka. Znacznie przyspiesza proces detoksykacji organizmu. Dzięki kolendrze pozbędziesz się ciężkich metali oraz zbędnych produktów przemiany materii.

kolendra

Na serce

Kolendra siewna zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy oraz błonnik. To wszystko wpływa pozytywnie na działanie naszego serca, a dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu. Jedz regularnie kolendrę i zapomnij o chorobach serca i zawale.

kolendra

Na układ pokarmowy

Kolendra posiada również właściwości bakteriobójcze, rozkurczowe i żółciopędne. Dodatkowo ułatwia przepływ soków żołądkowych i soku trzustkowego. Dzięki kolendrze usprawnisz metabolizm i załagodzisz dolegliwości trawienne.  Kolendra zalecana jest osobom z problemami pokarmowymi, wzdęciami, przy problemach z bólem brzucha, czy zatruciami pokarmowymi.

kolendra

Jako melisa

Olejek sporządzony na bazie kolendry świetnie sprawdzi się jako odpowiednik melisy. Skutecznie uspokoi Twoje skołatane nerwy.

kolendra

W kuchni

Po kolendrę sięgają zwolennicy kuchni śródziemnomorskiej, azjatyckiej, a nawet meksykańskiej. Pamiętaj, że wysoka temperatura zabija smak kolendry więc najlepiej dodawać ją na sam koniec gotowania. Świetnie skomponuje się z mięsami, zupami, rybami i owocami morza.

 

zobacz również:

Melisa relaks i ukojenie

Mięta i jej właściwości dla zdrowia – jak działa?

Szałwia lekarska – pomocna nie tylko przy bólu gardła

Rumianek i jego cudowne właściwości

 

 

 

Share and Enjoy !

Shares


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz