Kołduny ze śledziem
Ciasto: 2 szkl. mąki, jajko, szczypta soli, ok.1/2 szkl. wody mineralnej niegazowanej.
Ze składników zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować, małą szklanką wycinać krążki.
Farsz:2 filety śledziowe matiasy, 25 dag pieczarek, 3 cebule, jajko, sól, pieprz.
Grzyby oczyścić, pokroić w małą kostkę, podsmażyć na odrobinie oleju. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Śledzie zalać wodą i moczyć ok. 3 godz. Następnie osuszyć i drobniutko pokroić, dodać do reszty składników. Doprawić do smaku, dodać jajko, wymieszać na gładką masę. Farsz można przełożyć na durszlak, by wyciekł nadmiar wody. Na wycięte kółka ciasta nakładać po łyżeczce farszu, zlepiać jak pierogi np, przy użyciu widelca. Gotować w osolonej w wodzie z dodatkiem łyżki oleju ok. 1 min od momentu wypłynięcia. Odcedzić.