Grillowane kolby kukurydzy
Artykuł zewnętrzny
Skladniki na 4 porcje:
4 kolby kukurydzy,
100g masla,
1 lyżka posiekanej natki,
1 lyżeczka posiekanego szczypiorku,
1 lyżeczka posiekanego tymianku,
starta skórka z 1 cytryny,
sól i pieprz
100g masla,
1 lyżka posiekanej natki,
1 lyżeczka posiekanego szczypiorku,
1 lyżeczka posiekanego tymianku,
starta skórka z 1 cytryny,
sól i pieprz
Z kolb odwinąć listki i usunąć jedwabiste włoski, zawinąć kolbę z powrotem w listki i przywiązać je nitką. Parzyć kolby w dużym garnku gotującej się wody przez 5 min. Wyjąć kolby i starannie odsączyć. Piec kolby przez 20-30 min, często odwracając.Utrzeć maslo z pietruszką, szczypiorkiem, tymiankiem i skórką z cytryny oraz solą i pieprzem.
Kukurydzę, odwiniętą z listków, podawać z dużą ilością masla ziolowego.