Koktajl porzeczkowo- borówkowy
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
50 dag borówki amerykańskiej
0,5 litra czerwonej porzeczki
400 ml niskotłuszczowego kefiru
400 ml jogurtu naturalnego
cukier
Przygotowanie:
Kefir i jogurt naturalny mocno chłodzimy. Porzeczkę obieramy, dokładnie płuczemy wraz z borówką amerykańską. Odsączamy z nadmiaru wody. Kilka łyżek odkładamy do dekoracji. Pozostałe owoce dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy jogurt oraz kefir i znowu miksujemy. Słodzimy do smaku. Wlewamy do szklanek i przybieramy resztą owoców. Podajemy od razu po przygotowaniu. Przed zmiksowaniem owoców, możemy do nich dodać kilka kostek zamrożonej kawy (kawę rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem, studzimy i wlewamy do foremek na lód, a następnie zamrażamy).