Banalny w przygotowaniu, smaczny, sycący i przede wszystkim zdrowy koktajl. Istna bomba witaminowa, która pomaga zachować smukłą linię i jednocześnie dodaje energii. Dobry na lekką kolację, jako przekąska po treningu, czy po prostu w ramach deseru!
składniki:
- szklanka wody z rozpuszczoną łyżką miodu;
- jeden banan;
- jedna pomarańcza (zwykła lub czerwona);
- dwa kiwi.
Owoce obieramy i kawałkujemy, wszystko wrzucamy do blendera, zalewamy wodą z miodem, miksujemy na mus i cieszymy się smakiem. Jesli ktoś pija z kubka 500ml, to naszykowany z takiej ilości składników koktajl akurat wypełni po brzegi nasz kubeczek czy ozdobne pucharki.
Dlaczego ten koktajl jest taki wyjątkowy:
Kiwi jest bogate w witaminę C – 100g tego owocu zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. Nawet po półrocznym okresie przechowywania, pozostaje w nim 90% witaminy C! W kiwi znajdziemy też witaminy z grupy B, kwas foliowy, cytrynowy i karotenoidy oraz potas i fosfor – pierwiastków niezastąpionych w regulacji rytmu serca i ciśnienia krwi. W małym kiwi ukrywa się również magnez, który dba o układ nerwowy.
Banany zawierają potas, magnez i selen, które wpływają pozytywnie na kondycję serca, a także znaczne ilości beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminę C. Jako owoc zawiera sporo cennego odżywczo białka, co jest dobrą nowiną dla osób trenujących. Banany działają wzmacniająco i regenerująco, posiadają też związki poprawiające nastrój podobne do serotoniny.
Czerwone pomarańcze zawierają antocyjaninę – barwnik, który jest przeciwutleniaczem zapobiegającym nowotworom. Blokuje on również przyswajanie nowego tłuszczu przez komórki tłuszczowe. Co ciekawe, duże pomarańcze zapewniają ilość wapnia identyczną, co szklanka mleka – w 100 gramach owocu jest go aż 40mg. A, jak wiadomo, wapń odgrywa bardzo pozytywną rolę budulcową układu kostnego i pomaga dodatkowo w odchudzaniu.
Miód jest znany z kolei ze swoich właściwości leczniczych, o których nikogo chyba nie trzeba w dzisiejszych czasach przekonywać. Mało jednak osób zdaje sobie sprawę, jak dużą rolę odgrywa on w diecie sportowców i osób pilnujących swojej wagi. Miód wzmacnia potencjał fizyczny i wytrzymałość, po jego spożyciu znikają objawy zmęczenia i polepsza się tolerancja organizmu na wysiłek fizyczny (po miesiącu przyjmowania miodu w ilości 1 g/kg masy ciała dziennie stwierdza się wzrost wydolności organizmu o 14%). W diecie odchudzającej natomiast zapewnia uczucie sytości.
fot. red