Kokardki z sosem serowym z groszkiem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 15dag makaronu kokardki
- Pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 5dag gotowanej szynki w plasterkach
- 1dag masła
- 1 łyżeczka mąki
- 250ml bulionu warzywnego z kostki
- 5dag zielonego groszku
- 10dag topionego serka ziołowego
- Szczypiorek
- Pieprz, sól
Przygotowanie:
- Makaron wrzucić na posolony wrzątek. Zamieszać, poczekać, aż woda ponownie zawrze. Następnie zmniejszyć płomień i gotować jeszcze około 8 minut.
- Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
- Plasterki szynki pociąć w wąskie paski.
- Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim cebulę, czosnek i szynkę. Oprószyć mąką i zalać bulionem. Dodać groszek i gotować razem kilka minut. Dołożyć serek i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Sos serowy przyprawić.
- Makaron odcedzić, wymieszać z sosem. Danie można posypać szczypiorkiem.