Kofta z dipem czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
– 5 ziemniaków
– 15 dag sera białego (zwarty)
– papryka czerwona
– 10 dag maki pszennej
– jajo
– sól, pieprz, garam masala, świeża kolendra
– olej
na dip: mały jogurt grecki, ząbek czosnku, kmin, chili, kurkuma lub curry, sól, pieprz, 2 małe pomidory
Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, połączyć z serem, pokrojoną w kosteczkę paprykę, mąką i jajkiem. Masę doprawić do smaku przyprawami, uformować malutkie klopsiki, można je obtaczać w jajku i mące z dodatkiem przypraw i smażyć na głębokim tłuszczu. Przygotować dip: do jogurtu dodać przyprawy, czosnek i pokrajane w kosteczkę pomidory. Koftę nadziewać na patyczki – podawać z dipem.