Kociołek pyszności
Witam! Proponuję danie-bazę, które można dowolnie modyfikować i podawać na kilka sposobów w czym tkwi jego świetność:) Danie najbardziej lubię przyrządzać latem, kiedy mam swoje własne warzywa z działki ale równie dobrze można je przyrządzić przez cały rok z marynowanych warzywek. Porcja wystarcza dla 4 dorosłych osób
Składniki do bazy dania
2duze cebule (bądź kilka szalotek)
2 ząbki czosnku
2 średnie papryki
1kg pomidorów/kilka pomidorów dodatkowo sos pomidorowy/pomidory z puszki/koncentrat pomidorowy (w zależności od tego, co mamy akurat w domu)
przyprawy: fit up do sałatek, cząber, sól, pieprz, papryka chili (w zależności od smaku)
łyżka oleju
Sposób przyrządzania:
Cebulę i czosnek poddusić na oleju, dodać paprykę, kiedy będzie miękka dodać składniki pomidorowe(w zależności od wybranej opcji-pomidory muszą być obrane ze skórki). Doprawiamy do smaku. Dusimy aż do konsystencji uzyskania gęstego sosu.
Opcje wzbogacenia:
1)dodajemy dwa plasterki serka topionego, najlepiej smakuje wtedy z kuskusem (makaron, ryż bądź kasza równiez świetnie się sprawdzi)
2) dodajemy fasolkę szparagową pokrojoną n 2cm kawałki oraz kostki kabaczka/cukini razem z papryką uzyskując pyszne leczo
3)razem z papryką dodajemy filet z kurczaka pokrojony w koste przyprawiony wczesniej fit up do drobiu (idealne do makaronów)
4)dodajemy mielone (w postaci małych pulpecików bądź 'luzem’) uzyskując ala’spaghetti
5) gotujemy sos aż będzie dosyc gęsty, wyrównujemy powierzchnię aby była dośc gładka, łyżką robimy małe kieszonki, w które wbijamy jajka (’surowe’), przykrywamy i dusimy pod przykryciem kilka minut aż jajka się zetną /jajka można posypa swieżą pietruszką i dodac kilka kawałeczków serka topionego
Polecam przepis, ponieważ w każdym zestawieniu jest pożywny oraz nie jest wysokokaloryczny.