Knedle ziemniaczane z morelami
Pyszne knedle, pachnące latem...
składniki:
- 2,5 szkl. ugotowanych, zmielonych ziemniaków
- 3 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 20 szt. niedużych moreli
- 20 kostek cukru
- 1 szkl. śmietany
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3 łyżeczki cukru kryształu
- do gotowania: osolony wrzątek
sposób przygotowania:
Przygotowując knedle widoczne na zdjęciu wykorzystałam morele zamrożone. Przygotowałam kilka porcji – umyłam je, wypestkowałam, „nadziałam” cukrem i tak zamroziłam w woreczkach, po 20 szt. – do knedli wkładałam zamrożone. Podam jednak sposób przygotowania ze świeżymi owocami. Owoce umyć, osączyć, naciąć do połowy, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po 1 kostce cukru, „zamknąć” owoc. Jeśli nie mamy cukru w kostkach możemy użyć zwykłego wsypując po ok. 0,5 łyżeczki do każdej moreli/śliwki. Zimne ziemniaki przełożyć do miski, wbić jajka i wyrabiać ciasto dosypując mąkę. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, może się lepić, ale to nie przeszkadza. Podzielić je na 20, m/w równych kawałków (ja nabieram porządną, czubatą łyżkę). Każdą część rozpłaszczyć na dłoni i na środku położyć owoc, dokładnie zlepić brzegi formując. kulę. Knedle kłaść na osolony wrzątek (w dwóch turach, nie wszystkie naraz), po zagotowaniu wody zmniejszyć nieco ogień (woda ma lekko wrzeć) i gotować ok. 8-10 min. Podawać ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i kryształem. Można posypać cynamonem, ja dodałam posiekaną, suszoną żurawinę. Można też polać knedle roztopionym masłem z bułką tartą.