Knedle ziemniaczane z mięsem
Artykuł zewnętrzny
Ciasto ziemniaczane na knedle
- 1 kg ziemniaków
- ok 20 dkg maki ziemniaczanej /jak ziemniaki wilgotne troszeczkę więcej/
- 1 jajko
- sól
- 2 łyżki oliwy
Farsz
- 30 dkg mięsa gotowanego lub pieczonego.Często daję wędzonego kurczaka.
- 1 cebulka
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Mięso mielę. Na tłuszczu podsmażam na złoto cebulkę. Dodaję zmielone mięso i smażę kilka minut soląc i pieprząc do smaku. Studzę.
Ziemniaki ugotowane i przepuszczone przez maszynkę. Przestudzone. Dodaję jajo i mąkę wyrabiam casto. Z ciasta formuję kulki.Rozplaszczam w ręku i na środek takiego placuszka daję farsz. Zalepiam i tworzę kluseczkę. Gotuję w odsolonej wodzie. Podaję okraszone cebulką podsmażoną na maśle klarowanym lub oleju. Bardo szybkie i bardzo pyszne danie.