Knedle ziemniaczane z mięsem

14 kwietnia 2011, dodał: jolinka
Artykuł zewnętrzny

Ciasto ziemniaczane na knedle

  • 1 kg ziemniaków
  • ok 20 dkg maki ziemniaczanej /jak ziemniaki wilgotne troszeczkę więcej/
  • 1 jajko
  • sól
  • 2 łyżki oliwy

Farsz

  • 30 dkg mięsa gotowanego lub pieczonego.Często daję wędzonego kurczaka.
  • 1 cebulka
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz

Mięso mielę. Na tłuszczu podsmażam na złoto cebulkę. Dodaję zmielone mięso i smażę kilka minut soląc i pieprząc do smaku. Studzę.

Ziemniaki ugotowane i przepuszczone przez maszynkę. Przestudzone. Dodaję jajo i mąkę wyrabiam casto. Z ciasta formuję kulki.Rozplaszczam w ręku i na środek takiego placuszka daję farsz. Zalepiam i tworzę kluseczkę. Gotuję w odsolonej wodzie. Podaję okraszone cebulką podsmażoną na maśle klarowanym lub oleju. Bardo szybkie i bardzo pyszne danie.