Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

8 sierpnia 2018, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Niby zwykłe polskie knedle, ale dodatek panierki migdałowej czyni to danie nietuzinkowym.

file1340266201

 

Składniki ok. 14 sztuk

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli i cukru

panierka migdałowa:

  • 35 g obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 20 g cukru brązowego
  • 60 g masła

dodatkowo:

  • ok. 150 g niewielkich truskawek (mogą być większe, ale wtedy należy je podzielić na części)

Przygotowanie:

  1. Zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jakami, solą i cukrem.
  2. Nabierać porcje ciasta (porcja ma być wielkości kluski), na dłoni formować placuszki (ewentualnie podsypywać mąką), a na środek kłaść truskawkę. Zlepić brzegi i uformować kulki. Knedle układać na omączonym blacie.
  3. Migdały zrumienić na patelni, dodać cukier i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Dodać masło i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wkładać partiami do wrzątku i gotować je przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ugotowane knedle odsączyć i obtaczać w panierce. Podawać ciepłe.