Knedle z truskawkami w migdałowej panierce

8 sierpnia 2018, dodał: elkaa13
Artykuł zewnętrzny

Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Niby zwykłe polskie knedle, ale dodatek panierki migdałowej czyni to danie nietuzinkowym.

file1340266201

 

Składniki ok. 14 sztuk

  • 250 g ugotowanych ziemniaków
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli i cukru

panierka migdałowa:

  • 35 g obranych i drobno posiekanych migdałów
  • 20 g cukru brązowego
  • 60 g masła

dodatkowo:

  • ok. 150 g niewielkich truskawek (mogą być większe, ale wtedy należy je podzielić na części)

Przygotowanie:

  1. Zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jakami, solą i cukrem.
  2. Nabierać porcje ciasta (porcja ma być wielkości kluski), na dłoni formować placuszki (ewentualnie podsypywać mąką), a na środek kłaść truskawkę. Zlepić brzegi i uformować kulki. Knedle układać na omączonym blacie.
  3. Migdały zrumienić na patelni, dodać cukier i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Dodać masło i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
  4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wkładać partiami do wrzątku i gotować je przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Ugotowane knedle odsączyć i obtaczać w panierce. Podawać ciepłe.

 



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...