Knedle z truskawkami w migdałowej panierce
Artykuł zewnętrzny
Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Niby zwykłe polskie knedle, ale dodatek panierki migdałowej czyni to danie nietuzinkowym.
Składniki ok. 14 sztuk
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli i cukru
panierka migdałowa:
- 35 g obranych i drobno posiekanych migdałów
- 20 g cukru brązowego
- 60 g masła
dodatkowo:
- ok. 150 g niewielkich truskawek (mogą być większe, ale wtedy należy je podzielić na części)
Przygotowanie:
- Zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, jakami, solą i cukrem.
- Nabierać porcje ciasta (porcja ma być wielkości kluski), na dłoni formować placuszki (ewentualnie podsypywać mąką), a na środek kłaść truskawkę. Zlepić brzegi i uformować kulki. Knedle układać na omączonym blacie.
- Migdały zrumienić na patelni, dodać cukier i jeszcze chwilę razem podgrzewać. Dodać masło i mieszając podsmażać przez ok. 2 minuty.
- W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Knedle wkładać partiami do wrzątku i gotować je przez ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Ugotowane knedle odsączyć i obtaczać w panierce. Podawać ciepłe.