Knedle z truskawkami – przepis
Składniki:
– 1 kg ziemniaków
– 1 czubata szklanka mąki pszennej
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– 2 jajka
– sól
– 80 dag dużych truskawek
Przygotowanie:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek. Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać, zemleć.
Masę wyłożyć na stolnicę. Dodać oba rodzaje mąki, wbić jajka. Szybko zagnieść ciasto. Formować z niego placuszki, na każdy kłaść truskawkę, zlepiać w kulkę.
W garnku zagotować dużo lekko osolonej wody. Knedle wkładać partiami na wrzątek, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Po wypłynięciu gotować ok. 5 min. Wyjąć łyżką cedzakową. Podawać polane masłem z cukrem i cynamonem.
Przepis pochodzi z książki: Obiad. Dla singla, dla rodziny, na weekend, na już, na kilka dni. Wydawnictwa Olimp Media i Studia Kulinarnego Book&Cook
Book&Cook to innowacyjny portal kulinarny wspierający proces zakupów produktów spożywczych. Jest intuicyjny i prosty w obsłudze. Pozwala jednocześnie zaplanować menu i zakupy. Book&Cook zawiera kilka tysięcy sprawdzonych przepisów, pomaga w szybkim planowaniu domowych posiłków i automatycznie generuje listę zakupów. Tygodniowe zakupy jeszcze nigdy nie były tak proste!