Knedel ziemniaczany z grzankami
Knedel ziemniaczany z grzankami
Bardzo smaczny dodatek do mięs w sosie. Wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowany przy robieniu. Mniej przy nim pracy niż z kopytkami .
Czas : 45 minut
Składniki :0,5 kg ziemniaków ugotowanych
1- 1,5 szklanki mąki
1 jajko
3 kromki chleba tostowego
szczypta soli
olej słonecznikowy
Ziemniaki utłuc na gładkie puree. Zagnieść ciasto ( jak na kopytka ) z ziemniaków, jajka , szczypty soli i takiej ilości mąki by ciasto było zwarte ale nie twarde .Chleb tostowy pokroić w kostkę i usmażyć na oleju rumiane grzanki. Zdjąć z patelni na papierowy ręcznik kuchenny by odsączyły się z tłuszczu. Ciasto ziemniaczane rozłożyć na wysypanym mąka blacie kuchennym ( stolnicy ) na kształt prostokąta o grubości 2 cm . Na ciasto wyłożyć grzanki z chleba . Zwinąć ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku . Lnianą serwetkę wysmarować olejem . Zawinąć w nią roladę ziemniaczaną . Gotować w osolonym wrzątku przez 20-30 minut od ponownego zagotowania po włożeniu knedla do wrzątku . Wyjąć . Zostawić by dobrze odciekła . Odwinąć . Pokroić w grube plastry .
Jeśli jest przygotowana wcześniej to pozostawić w serwecie i podgrzewać tak zawiniętą na parze bezpośrednio przed podaniem .
nadesłane: Babciagramolka