Knedel gryczano-serowy do mięs
Delikatny knedel- doskonale komponuje się ze smakiem sosów mięsnych , grzybowych czy np. koperkowych .
Czas : 1 godzina
Składniki :
¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ( tej nie prażonej )
½ szklanki półtłustego białego sera
1 jajko
1 cebula mała
1 łyżka masła
sól
pieprz mielony
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
4 łyżki mąki ( zależy od wilgotności sera )
Usmażyć na złoto maśle drobno pokrojoną cebulkę .Wymieszać kaszę , ser , jajko , cebulkę .Dodać mąkę by masa była zwarta . Dodać pietruszkę . Doprawić solą i pieprzem .Zawinąć w natłuszczoną masłem gazę i gotować w osolonym wrzątku przez 30 minut .Wyjąć odwinąć . Poczekać aż przestygnie . Kroić w plastry jak będzie zimne . Przed podaniem podgrzać na parze albo obsmażyć na rumiano na odrobinie masła ( oleju ) i podawać z sosami , mięsem pieczonym w sosie i surówką .