Knedel gryczano-serowy do mięs

30 grudnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Delikatny knedel- doskonale komponuje się ze smakiem sosów mięsnych , grzybowych czy np. koperkowych .

Czas : 1 godzina

Składniki :

¾ szklanki ugotowanej kaszy gryczanej ( tej nie prażonej )

½ szklanki półtłustego białego sera

1 jajko

1 cebula mała

1 łyżka masła

sól

pieprz mielony

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

4 łyżki mąki ( zależy od wilgotności sera )

Usmażyć na złoto maśle drobno pokrojoną cebulkę .Wymieszać kaszę , ser , jajko , cebulkę .Dodać mąkę by masa była zwarta . Dodać pietruszkę . Doprawić solą i pieprzem .Zawinąć w natłuszczoną masłem gazę i gotować w osolonym wrzątku przez 30 minut .Wyjąć odwinąć . Poczekać przestygnie . Kroić w plastry jak będzie zimne . Przed podaniem podgrzać na parze albo obsmażyć na rumiano na odrobinie masła ( oleju ) i podawać z sosami , mięsem pieczonym w sosie i surówką .

file1262199813



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz