Kluski/kopytka leniwe
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- ser twaróg, tłusty lub półtłusty-1 kostka, 25 dag.,
- mąka pszenna-2 kopiaste łyżki,
- jajko-1,
- tłuszcz do polania, np. masło-2 łyżki,
- cukier kryształ-do smaku,
- cynamon-do smaku,
- sól do wrzątku,
- mąka do obtoczenia ruloników-0,5 szklanki.
Kluski leniwe-do lekkie i szybkie danie w sam raz na ciepłą kolację.
Etapy przygotowania
Ser twaróg, 2 kopiaste łyżki mąki i 1 jajko wymieszać dokładnie w misce.
Formować w dłoniach z masy wałek i przyklepać.
Kroić po skosie na kwadraty i dobrze obtoczyć w mące.
Gotować na wolnym ogniu w osolonej, wrzącej wodzie 5 minut.
Podawać ciepłe polane roztopionym masłem z cukrem i cynamonem.
(Kopytka można też podawać w kształcie ruloników, jak jest na zdjęciu).