Kluski ziemniaczane z wołowiną
Nadziewane kluchy śląskie, zupełnie jak pyzy…
Składniki:
- ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- ok. 30-50 dkg gotowanej wołowiny z rosołu, najlepiej pręgi
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżeczki proszku grzybowego
- kilka łyżek mąki ziemniaczanej
- do okraszenia: olej, cebula
- do smaku: sól, pieprz mielony, majeranek
- 2 ząbki czosnku
- do gotowania: osolony wrzątek
Przygotowanie:
Wołowinę zmielić. Cebulę i czosnek, obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać do wołowiny. Doprawić masę solą pieprzem, majerankiem i dosypać proszek grzybowy, dokładnie wyrobić. Ziemniaki zmielić, ugnieść w misce. Podzielić masę na 4 mniej więcej równe części (na krzyż), jedną część wyjąć, a w jej miejsce wyspać dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać odjętą część ziemniaków z powrotem i zagnieść masę, wyrobić. Nabierać porcje masy, ok. 2 łyżek, lekko rozpłaszczać na dłoni. Na środek kłaść po trochu masy mięsnej i zlepiać dokładnie brzegi formując okrągłe kluski. Gotować je partiami w osolonym wrzątku ok. 10 min., ale na wolnym ogniu żeby się nie rozpadły. Przed podaniem okrasić cebulką zezłoconą na oleju.