Kluski ziemniaczane z wołowiną

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Nadziewane kluchy śląskie, zupełnie jak pyzy…

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 30-50 dkg gotowanej wołowiny z rosołu, najlepiej pręgi
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżeczki proszku grzybowego
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • do okraszenia: olej, cebula
  • do smaku: sól, pieprz mielony, majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • do gotowania: osolony wrzątek 

Przygotowanie:

Wołowinę zmielić. Cebulę i czosnek, obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać do wołowiny. Doprawić masę solą pieprzem, majerankiem i dosypać proszek grzybowy, dokładnie wyrobić. Ziemniaki zmielić, ugnieść w misce. Podzielić masę na 4 mniej więcej równe części (na krzyż), jedną część wyjąć, a w jej miejsce wyspać dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać odjętą część ziemniaków z  powrotem i zagnieść masę, wyrobić. Nabierać porcje masy, ok. 2 łyżek, lekko rozpłaszczać na dłoni. Na środek kłaść po trochu masy mięsnej i  zlepiać dokładnie brzegi formując okrągłe kluski. Gotować je partiami w  osolonym wrzątku ok. 10 min., ale na wolnym ogniu żeby się nie rozpadły. Przed podaniem okrasić cebulką zezłoconą na oleju.

file1286203455



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...