Kluski ziemniaczane z wołowiną

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Nadziewane kluchy śląskie, zupełnie jak pyzy…

Składniki:

  • ok. 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 30-50 dkg gotowanej wołowiny z rosołu, najlepiej pręgi
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżeczki proszku grzybowego
  • kilka łyżek mąki ziemniaczanej
  • do okraszenia: olej, cebula
  • do smaku: sól, pieprz mielony, majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • do gotowania: osolony wrzątek 

Przygotowanie:

Wołowinę zmielić. Cebulę i czosnek, obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić cebulę razem z czosnkiem, dodać do wołowiny. Doprawić masę solą pieprzem, majerankiem i dosypać proszek grzybowy, dokładnie wyrobić. Ziemniaki zmielić, ugnieść w misce. Podzielić masę na 4 mniej więcej równe części (na krzyż), jedną część wyjąć, a w jej miejsce wyspać dokładnie tyle samo mąki ziemniaczanej. Dodać odjętą część ziemniaków z  powrotem i zagnieść masę, wyrobić. Nabierać porcje masy, ok. 2 łyżek, lekko rozpłaszczać na dłoni. Na środek kłaść po trochu masy mięsnej i  zlepiać dokładnie brzegi formując okrągłe kluski. Gotować je partiami w  osolonym wrzątku ok. 10 min., ale na wolnym ogniu żeby się nie rozpadły. Przed podaniem okrasić cebulką zezłoconą na oleju.

file1286203455