Placki ziemniaczane z farszem grzybowym

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszne, faszerowane placuszki – polecam!

Składniki:

  • 6-8 dużych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 3-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 duża cebula albo 2 mniejsze
  • 30 dkg borowików
  • do smaku: sól, pieprz mielony, tymianek świeży albo suszony
  • do smażenia: olej
  • 1 łyżka masła do grzybów
  • Przygotowanie: Grzyby dokładnie oczyścić, jeśli trzeba opłukać i dobrze osuszyć. Cebulę obrać, pół posiekać drobno a pół zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Rozpuścić na patelni masło z 1 łyżeczką oleju, zeszklić posiekaną cebulę, dodać cienko pokrojone grzyby. Smażyć kilka minut mieszając aż odparuje sok z grzybów. Doprawić solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, przestudzić. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać startą cebulę, jajko i mąkę, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki. Na patelnię z rozgrzanym olejem kłaść porcje ciasta ziemniaczanego (ok. 1 czubatej łyżki) lekko je rozpłaszczając. Na środek placka dodajemy łyżkę grzybów i przykrywamy znowu czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smażymy po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumienią. Podałam z sosem tzatzyki.

file1286203228



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Nietypowa aranżacja biura - jak sąd…
Nietypowa ale praktyczna aranżacja biura może być jak najbardziej. Podoba mi się!
"nocne marki" - dozwolone po 22 :)
Ja bardzo późno chodzę spać, więc zanim zasnę co nie mam z tym...
Depilacja-co najlepsze?
Depilatory laserowe są bardziej precyzyjne niż IPL. Wielu ekspertów uznaje, że jest to najskuteczniejsza...
Torebka duża czy mała?
Małe torebki okazują się być świetnym dodatkiem stylizacyjnym. Dla przykładu mała torebka na łańcuszku...