Kluski ziemniaczane z nadzieniem drobiowym
Inny sposób na mięso z ziemniakami…
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- kilka czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
- mięso z połowy ugotowanego kurczaka np. z rosołu
- 2-3 duże cebule
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony, majeranek, pieprz ziołowy
- do smażenia: olej
- trochę gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść albo przecisnąć przez praskę. Ugnieść w misce na równo, podzielić nożem na krzyż, na 4 m/w równe części. Jedną z nich wyjąć na bok a w jej miejsc wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle objętościowo ile było tej części ziemniaków. Dodać wcześniej wyjęte ziemniaki i całość zagnieść na gładką masę.
Mięso (ze skórą) zmielić razem z warzywami (nie za dużo). Cebule obrać, pokroić drobno albo posiekać i lekko zrumienić na kilku łyżkach oleju, 1/3 dodać do mięsa. Masę wymieszać, doprawić dobrze solą, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszać.
Mokrą ręką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać je w dłoni na placek. Na środek nałożyć łyżkę mięsa i dokładnie zlepić brzegi formując owalne kluski. Wkładać je po 3-5 szt. na osolony wrzątek i gotować ok. 10 min. na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Okrasić pozostałą cebulą zrumienioną na tłuszczu.