Kluski ziemniaczane z nadzieniem drobiowym

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Inny sposób na mięso z ziemniakami…

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • kilka czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • mięso z połowy ugotowanego kurczaka np. z rosołu
  • 2-3 duże cebule
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, majeranek, pieprz ziołowy
  • do smażenia: olej
  • trochę gotowanych warzyw z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, odcedzić i odparować. Jeszcze ciepłe dokładnie rozgnieść albo przecisnąć przez praskę. Ugnieść w misce na równo, podzielić nożem na krzyż, na 4 m/w równe części. Jedną z nich wyjąć na bok a w jej miejsc wsypać mąkę ziemniaczaną (tyle objętościowo ile było tej części ziemniaków. Dodać wcześniej wyjęte ziemniaki i  całość zagnieść na gładką masę.
Mięso (ze skórą) zmielić razem z  warzywami (nie za dużo). Cebule obrać, pokroić drobno albo posiekać i  lekko zrumienić na kilku łyżkach oleju, 1/3 dodać do mięsa. Masę wymieszać, doprawić dobrze solą, pieprzem i majerankiem, ponownie wymieszać.

Mokrą ręką nabierać porcje ciasta, rozpłaszczać je w  dłoni na placek. Na środek nałożyć łyżkę mięsa i dokładnie zlepić brzegi formując owalne kluski. Wkładać je po 3-5 szt. na osolony wrzątek i  gotować ok. 10 min. na małym ogniu. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz. Okrasić pozostałą cebulą zrumienioną na tłuszczu.

file1286202958