Kluski ziemniaczane z brokułami
Składniki:
1 kg ziemniaków
4 jajka
40 dag brokułów
10 dag wędzonego boczku
4 łyżki łuskanych ziaren słonecznika
pieprz, sól
4 łyżki oleju słonecznikowego
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach.
Ugotować 2 jajka na twardo.
Brokuły umyć i podzielić, włożyć do lekko osolonego wrzątku i gotować 5 min.
Ugotowane jajka przestudzić , obrać i pokroić w kostkę.
Wędzony boczek pokroić w kostkę i wysmażyć bez tłuszczu na patelni.
Ugotowane ziemniaki przestudzić, obrać z łupinki i przecisnąć przez praskę.Dodać pozostałe 2 jajka, ziarenka słonecznika i mąkę, zagnieść na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem.
Zagotować osoloną wodę w garnku. Z masy ziemniaczanej formować duże , podłużne kluski, wkładać ostrożnie do wrzątku. Gotować na małym ogniu ok 15 minut.
Brokuły wymieszać z ugotowanym jajkiem i skwarkami, polać olejem, doprawić i podać razem z kluskami.