Kluski z macy

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Podpatrzone z kuchni żydowskiej . Można podawać do rosołu ( takie było ich przeznaczenie w oryginale ) lub do mięs duszonych . W wersji podstawowej robić należało z samej macy ja dodałam trochę mąki – są bardziej ścisłe .

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 1 szklanka drobno pokruszonej macy
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki masła
  • 8 łyżek wody
  • 4 łyżki mąki
  • 2 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 2 kostki bulionu Knorra ( cielęcy, drobiowy )

Drobno pokruszyć macę , dodać jajka, wodę , masło, natkę , sól, pieprz, mąkę .Dobrze wyrobić . Zostawić na 10 minut. Zagotować wodę z kostkami bulionowymi .Z masy na kluseczki formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego . Wrzucać na wrzątek i gotować 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową . Podawać zaraz po zrobieniu.

Proponuje najpierw spróbować ugotować 1-2 sztuki żeby sprawdzić czy są ścisłe. Gdyby się rozpadały w gotowaniu dodać trochę mąki. ( ilość mąki jest zależna od wielkości jajek ).
Można podawać albo do rosołu , albo do II dania.




FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...