Kluski leniwe inaczej. Pożywna uczta dla leniwych mistrzów kuchni

2 marca 2025, dodał: Emilia Stasiak

Kluski leniwe to doskonały sposób na szybkie, smaczne i sycące danie. Znane nam od lat. W dzieciństwie jedzone na słodko. Są bardzo uniwersalne – można je podać na słodko, z ulubionymi owocami, albo w wersji wytrawnej, z dodatkami mięsnymi lub warzywnymi. Idealnie nadają się na obiad w tygodniu, ale również na specjalne okazje, takie jak rodzinne spotkania. Prosty przepis, krótki czas przygotowania oraz wyjątkowy smak sprawiają, że kluski leniwe są uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Kluski leniwe to połączenie twarogu, mąki i jajek, które razem tworzą delikatną, lekko kleistą masę, gotową do gotowania. A wiecie dlaczego tak się nazywają? Otóż „kluski leniwe” nawiązują do łatwości ich przygotowania oraz od wyglądu, który przedstawia pewną „leniwość”. Przepis jest szybki i prosty, ale czasami starałam się je robić ” na oko” i niestety wychodziły albo za twarde albo zbyt lejące. Dlatego znalazłam idealny przepis, którego od lat się trzymam i polecam.

kluski leniwe

Składniki na tradycyjne kluski leniwe:

500 g twarogu (najlepiej półtłustego)

1 jajko

200 g mąki pszennej

1 łyżka cukru (om jeśli preferujemy wersję na słodko)

Szczypta soli

Jak zrobić? Najpierw twaróg trzeba dobrze rozgnieść widelcem lub, jeśli mamy, przetrzeć przez sito. Ma to na celu pozbycie się grudek i uzyskanie gładkiej konsystencji. Do twarogu dodajemy jajko, mąkę, cukier (jeśli chcemy przygotować wersję na słodko) oraz szczyptę soli. Następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż uzyskamy jednolitą masę. Z gotowej masy formujemy małe wałeczki, a następnie lekko je spłaszczamy, nadając im charakterystyczny kształt. Wielkość klusek zależy od preferencji, ale zazwyczaj nie powinny być one za duże, aby równomiernie się ugotowały. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Do wrzącej wody wrzucamy kluski leniwe. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy je jeszcze przez 1-2 minuty, aby były odpowiednio miękkie. Kluski leniwe najlepiej podać od razu po ugotowaniu. Tradycyjnie podaje się je z masłem i cukrem (wersja słodka), ale świetnie smakują także z podsmażone na patelni z cebulką, boczkiem lub śmietaną.

Ostatnio „zakochałam” się w suszonych pomidorach, dlatego chciałabym przedstawić Wam przepis na leniwe kluski właśnie z tym składnikiem

Kluski leniwe inaczej – z suszonymi pomidorami i oliwkami 

Składniki:

500 g twarogu półtłustego

1 jajko

150 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki soli

50 g suszonych pomidorów (pokrojonych)

50 g czarnych oliwek (pokrojonych w plasterki)

1 łyżka oliwy z oliwek

świeża bazylia do dekoracji

Jak zrobić ? Przygotuj kluski według przepisu powyżej ( oczywiście bez cukru).Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone suszone pomidory i oliwki. Smaż przez chwilę, aby składniki się połączyły. Wymieszaj kluski z suszonymi pomidorami i oliwkami. Podawaj z świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Uwagi! Jeśli masa na kluski jest zbyt lepka, dodajemy odrobinę więcej mąki. Jeśli jest zbyt sucha, można dodać łyżkę śmietany lub jogurtu. Kluski leniwe można także zamrozić. Wystarczy po ugotowaniu wystudzić je, a następnie przechować w zamrażarce. Wystarczy je potem wrzucić do wrzącej wody, by ponownie je podgrzać. Do masy można dodać np. startą skórkę cytrynową, co nada jej świeżości, albo wykorzystać inny rodzaj sera twarogowego. Warto wypróbować ten przepis i cieszyć się smakiem prawdziwej polskiej tradycji kulinarnej!

 



FORUM - bieżące dyskusje

balsamy do ciała
Olejek Busajna uwielbiam doskonale nawilza skóre i ujędrnia, slicznie pachnie , pomag ana zmarszczki,...
Kosmetyki na zmarszczki
Olejek Busajna mega pomaga na zmarszczki, ujedrnia super skóre, pomaga na zmarszczki, cellulit, rozstepy....
Czy ładny i trwały zapach musi być …
Ja ostatnio zamiast perfum używam perfumującego olejku do ciąła Afra. Skóra super nawilżona,...
Kosmetyki naturalne do włosów
Olejek Hasna polecam do włosów, znakomity olejek . Zamawiam w sklepie Pachnaca Kraina....