Klopsiki po grecku podane z ziemniaczkami
Pachnące- aromatyczne – greckim smaczkiem.
Czas : 30 minut
Składniki :
- 25 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała bułka sucha
- majeranek
- pieprz mielony
- przyprawa do dań kuchni greckiej
- mini kostka cebulowa ( lub drobno usiekana i usmażona na złoto cebula )
- maggi
- olej
- mąka
- 1 mały brokuł
- 30 dag małych pieczarek
- 6 średnich ziemniaków ( dałam młode )
- natka pietruszki
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
- kawałek pomidora lub czerwonej papryki do dekoracji
Namoczyć w letniej wodzie bułkę i dobrze odcisnąć . Wyrobić masę mięsną tak jak na kotlety mielone (mięso, bułka, jajko). Doprawić do smaku kostka cebulowa, majerankiem, pieprzem, maggi, przyprawą do dań greckich .Uformować 8-9 małych klopsików i obtoczyć w mące. Usmażyć na rumiano na oleju. Zdjąć z patelni .
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki -tzw. ,, łódeczki „- zalać osolona woda i ugotować. Odcedzić.
Brokuł podzielić na różyczki, zalać osoloną wodą i ugotować al dente. Wyjąć z wody łyżka cedzakową ( pozostawić wywar z gotowania, głąb, pokruszone kawałki lub nadmiar różyczek na zupę krem.
Pieczarki usmażyć na tłuszczu ze smażenia kotlecików na rumiano.
W szerokim rondlu ułożyć naprzemiennie ćwiartki ziemniaków, klopsiki, pieczarki, brokuł. Posypać przyprawą do dań greckich, natką pietruszki. Podlać odrobiną wywaru z gotowania brokułu zmieszaną ze śmietanką. Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut. Doprawić sos do smaku. Podawać jako danie jednogarnkowe – posypać dla dekoracji pokrojonym pomidorem lub czerwona papryką.