Klopsiki po grecku podane z ziemniaczkami

4 kwietnia 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pachnące- aromatyczne – greckim smaczkiem.

Czas : 30 minut

Składniki :

  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka sucha
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • przyprawa do dań kuchni greckiej
  • mini kostka cebulowa ( lub drobno usiekana i usmażona na złoto cebula )
  • maggi
  • olej
  • mąka
  • 1 mały brokuł
  • 30 dag małych pieczarek
  • 6 średnich ziemniaków ( dałam młode )
  • natka pietruszki
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • kawałek pomidora lub czerwonej papryki do dekoracji

Namoczyć w letniej wodzie bułkę i dobrze odcisnąć . Wyrobić masę mięsną tak jak na kotlety mielone (mięso, bułka, jajko). Doprawić do smaku kostka cebulowa, majerankiem, pieprzem, maggi, przyprawą do dań greckich .Uformować 8-9 małych klopsików i obtoczyć w mące. Usmażyć na rumiano  na oleju. Zdjąć z patelni .

Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki -tzw. ,, łódeczki „- zalać osolona woda i ugotować. Odcedzić.

Brokuł podzielić na różyczki, zalać osoloną wodą i ugotować al dente. Wyjąć z wody łyżka cedzakową ( pozostawić  wywar z gotowania, głąb, pokruszone kawałki  lub nadmiar różyczek na zupę krem.

Pieczarki usmażyć na tłuszczu ze smażenia kotlecików  na rumiano.

W szerokim rondlu ułożyć naprzemiennie ćwiartki ziemniaków, klopsiki, pieczarki, brokuł. Posypać przyprawą do dań greckich, natką pietruszki. Podlać odrobiną wywaru z gotowania brokułu  zmieszaną ze śmietanką. Przykryć i dusić na małym gazie 10 minut. Doprawić sos do smaku. Podawać jako danie jednogarnkowe – posypać dla dekoracji pokrojonym pomidorem lub czerwona papryką.

file1301929019