Klopsiki w sosie paprykowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 25 dkg mięsa mielonego z udźca indyka
- 4 łyżki mleka
- 4 czubate łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1,5 szkl. pokrojonej w drobną kostkę papryki (najlepiej kolorowej)
- 1/3-1/2 szkl. śmietany 18%
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
- 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30%
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony
- do smażenia: olej
Opis przygotowania
2 łyżki bułki tartej zalać mlekiem, wymieszać, dodać do mięsa, wbić jajko, doprawić solą i 1 łyżeczką papryki mielonej, wyrobić masę. Uformować 6 okrągłych klopsików, lekko je spłaszczyć, obtoczyć w reszcie bułki, smażyć do zrumienienia na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, przykryć, podlać odrobiną wody i poddusić 5-8 min.. Cebulę obrać, posiekać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, zeszklić dobrze cebulę, dosypać 1 łyżeczkę papryki mielonej rozmieszać w tłuszczu, dosypać paprykę świeżą i mieszając smażyć 3-4 min. aż papryką zmięknie, następnie dodać koncentrat, zalać całość 2-2,5 szkl. wody i zagotować. Śmietanę rozrobić z mąką i odrobiną soli, zahartować niewielką ilością płynu i wlać do rondla, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Do powstałego sosu włożyć klopsiki, zagrzać. Podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem…i surówką.
Przepis dodany przez: Pyza