Klopsiki w sosie jogurtowo-ananasowym

4 kwietnia 2018, dodał: anexa
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

file1309469616

50 dag mięsa (mieszanego wieprzowo-drobiowego)
1 czerstwa bułka
1 jajko
duża garść świeżej natki pietruszki
1 łyżka dobrej oliwy z oliwek
sól, pieprz
puszka ananasów w lekkim syropie
jogurt naturalny (gęsty)
szklanka mąki pszennej
2 łyżki kaszy manny
1/2 szkl mleka + 1/2 szkl wody
1/2 szklanki wody + 2 szklanki lekkiego bulionu (najlepiej wywaru z warzyw)

wykonanie:

mięso zmielić wraz z namoczoną ( w 1/2 szkl wody+1/2 szkl mleka) czerstwą bułką, dodać sól, pieprz, jedno całe jajko, 2 łyżki kaszy manny, posiekaną natkę pietruszki….całą masę wyrobić i formować kuliste bądź owalnego kształtu klopsiki. Klopsiki obtoczyć w mące i kłaść na patelnię z jedną łyżką oliwy z oliwek…..klopsiki nie mają się smażyć …tylko lekko obrumienić…..powinny się wszystkie zmieścić:), trwa to dosłownie kilka sekund z jednej i z drugiej strony….następnie natychmiast podlać bulionem i wodą, dusić klopsy około 20 min (można doprawić solą i pieprzem), delikatnie wyciągnąć klopsy, do powstałego sosu-bulionu wlać 3/4 szklanki syropu z ananasów + wsypać pokrojonych w kawałki 5 krążków ananasów z puszki. Następnie połączyć 3-4 duże łyżki jogurtu naturalnego z 3 łyżeczkami mąki pszennej i 1/3 szkl wody….wszystko razem dobrze wymieszać i wlać do delikatnie gotującego się, \”pykającego\” sosiku:) dobrze i szybko mieszać! Chwilkę podgotować. Wyłożyć na półmisek klopsy, polać sosem. Można obłożyć pozostałymi ananasami i surówką z marchwi i jabłka. Podawać np. jako gorącą kolację:)