Klasyczne lasagne ala bolognese
Artykuł zewnętrzny
Lasagne to rodzaj makaronu, jest szerokimi, długimi i płaskimi płatami pasty, które świetnie nadają się do zapiekanek. Nazwa jest kojarzona z potrawą włoską, jednak została zapożyczona od Greków. Jako potrawa jest to warstwowa zapiekanka makaronu, przekładana warstwami dania z mięsa, sera i sosu pomidorowego.
Przepis dla 4 osób:
4 uncje mielone wieprzowe
mielone wołowe 4 uncji
1 marchewka
1 cebula
10g selera naciowego
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
1/2 szklanki koncentrat pomidorowy
1/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
sól i pieprz do smaku
woda (około 3/4 szklanki) potrzebne
1/2 szklanki mąki
3 szklanki mleka
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
12 arkuszy lasagne
2 łyżki masła
1/2 łyżki masła do smarowania
1 szklanka startego sera Parmigiano Reggiano
Przygotowanie: 120 minut przygotowanie + 30 minut gotowania
- Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i smażyć mięso mielone cebula, marchew i seler na złoty kolor.
- Dodać mielone mięso i smażyć na dużym ogniu kilka minut. Wlać czerwone wino, doprawić solą i pieprzem.
- Zmniejsz ogień i wmieszaj koncentrat pomidorowy i wodę. Gotować na wolnym ogniu przez około 40 minut.
- Przygotować sos beszamelowy: Roztopić masło w rondelku, dodać przesianą mąkę i gotować na małym ogniu przez 1 minutę, mieszając cały czas. Dodać mleko i doprowadzić do wrzenia, mieszając cały czas. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Gotować przez kilka minut aż zgęstnieje.
- Oczyścić szpinak i gotować w osolonej wodzie przez 2 – 3 minuty. Odcedzić i wycisnąć nadmiar wody ręcznikiem.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, wlej warstwę sosu mięsnego z tartym Parmigiano, a następnie wyłóż warstwę makaronu, aby pokryć dno naczynia.
-
Dodaj warstwę sosu beszamelowego i warstwę sosu mięsnego z Parmigiano. Kontynuuj ten proces, na przemian makaron i sos, i skończyć z warstwą makaronu. Przykryć pozostałym sosem beszamelowym.
Gotuj w rozgrzanym do 180 ° C piekarniku na 30 minut lub do czasu, powierzchnia jest złoty chrupiąc. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15 – 20 minut przed podaniem.
Produkty kupisz na www.gusta24.pl