Kiszona kapusta z czarnuszką

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Następna przyprawa która na stałe wchodzi do mojej kuchni.

Czas 45 minut

Składniki :

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki – całych
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki – zmielonych
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 kostka bulionu drobiowego( lub warzywnego )

Kapustę zalać wodą i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Dodać do niej olej i przyprawy. Dusić na małym gazie przez następne 20 minut .

Podobna do kapusty z kminkiem ale wyczuwa się różnicę – czarnuszka jest ostrzejsza w smaku , ma lekko ,,kamforowy ,, smaczek. Ja bym jej smak określiła jako skrzyżowanie kminku z tymiankiem .Posypałam przed podaniem odrobiną czarnuszki uprażonej na suchej patelni by uwolnić olejki eteryczne .

file1297101099