Kiszona kapusta z czarnuszką

7 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Następna przyprawa która na stałe wchodzi do mojej kuchni.

Czas 45 minut

Składniki :

  • 30 dag kiszonej kapusty
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki – całych
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki – zmielonych
  • 3 łyżki pokrojonego koperku
  • 1 kostka bulionu drobiowego( lub warzywnego )

Kapustę zalać wodą i gotować przez 20 minut. Odcedzić. Dodać do niej olej i przyprawy. Dusić na małym gazie przez następne 20 minut .

Podobna do kapusty z kminkiem ale wyczuwa się różnicę – czarnuszka jest ostrzejsza w smaku , ma lekko ,,kamforowy ,, smaczek. Ja bym jej smak określiła jako skrzyżowanie kminku z tymiankiem .Posypałam przed podaniem odrobiną czarnuszki uprażonej na suchej patelni by uwolnić olejki eteryczne .

file1297101099



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...