Kiszka znad ogniska ;)
Składniki:
10 kaszanek (w cienkim jelicie)
1 kg pieczarek
½ kg cebuli
1/3 szklanki oleju
1 łyżka wegety
1 łyżka pieprzu ziołowego
1 łyżka czosnkowej przyprawy do grilla
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w plastry o grubości ok. 3 mm, cebulę w piórka. Żeliwny garnek smarujemy wewnątrz dokładnie olejem, resztę oleju wylewamy na dno. Cebulę mieszamy z wegetą i wrzucamy do garnka. Następnie wkładamy tam wymieszane z pieprzem ziołowym plasterki pieczarek. Na górze układamy kaszanki, posypujemy je przyprawą do grilla. Garnek przykrywamy, stawiamy nad żarem z ogniska i zapiekamy przez 20 minut.
Jeżeli ktoś nie ma żeliwnego garnka – potrawę tą można zrobić w aluminiowych foremkach do pieczenia keksów. Robimy tam porcje 1-osobowe. Zakrywamy foremki folią aluminiową i zapiekamy na grillu.
Smacznego!