Kiedy zgłodnieję gotuję mój ulubiony makaron z ricottą i cukinią

23 kwietnia 2024, dodał: Redakcja

Szybki makaron na wiosenne dni, ale w zasadzie to danie można przygotowywać przez cały rok. Po prostu ugotuj swój ulubiony rodzaj makaronu, dodaj podsmażona cukinię, ricottę, podawaj z ulubionymi ziołami i przyprawami. Potrawę można wzbogacić dodając do smażonej cukinii cebulę, pieczarki (albo leśne grzyby) oraz suszone pomidory a na koniec smakosze serowych smaków mogą danie posypać parmezanem.

Makaron z ricottą i cukinią

składniki:

ulubiony makaron np: wstążki lub farfelle 200 gram

duża cukinia

ricotta

cytryna

czosnek

oliwa z oliwek

opcjonalnie: pieczarki i pomidory suszone, parmezan

 

Gotujemy makaron al dente. W dużym rondlu przygotowujemy cukinię:  kroimy w grubą kostkę i podsmażamy ją, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem. Dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy ricottę i sok z cytryny, ulubione zioła. Jeśli chcemy wzbogacić smak możemy do podsmażanej cukinii dodać pieczarki oraz pokrojone suszone pomidory i parmezan.

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Największe błędy ślubnych stylizacj…
Ja widziałam niedopasowaną suknię do figury, młoda wyglądała jak opięty baleronik, no ale spełniła...
Gophering - zmora randkowiczów
Częste zjawisko, sama je widziałam - tzn. tej osoby już więcej nie widziałam :D
Salon fryzjerski w Poznaniu - gdzie…
Sama jeżdżę 35 km do mojej fryzjerki, ale to jedyna, co umie ułożyć moje...
Nadmierne poczucie odpowiedzialnośc…
To męczące, nie można wtedy zdać się na innych, tylko samemu się wszystkim zajmujesz...