Kiedy zgłodnieję gotuję mój ulubiony makaron z ricottą i cukinią
Szybki makaron na wiosenne dni, ale w zasadzie to danie można przygotowywać przez cały rok. Po prostu ugotuj swój ulubiony rodzaj makaronu, dodaj podsmażona cukinię, ricottę, podawaj z ulubionymi ziołami i przyprawami. Potrawę można wzbogacić dodając do smażonej cukinii cebulę, pieczarki (albo leśne grzyby) oraz suszone pomidory a na koniec smakosze serowych smaków mogą danie posypać parmezanem.
składniki:
ulubiony makaron np: wstążki lub farfelle 200 gram
duża cukinia
ricotta
cytryna
czosnek
oliwa z oliwek
opcjonalnie: pieczarki i pomidory suszone, parmezan
Gotujemy makaron al dente. W dużym rondlu przygotowujemy cukinię: kroimy w grubą kostkę i podsmażamy ją, dodajemy czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem. Dodajemy makaron, mieszamy, dodajemy ricottę i sok z cytryny, ulubione zioła. Jeśli chcemy wzbogacić smak możemy do podsmażanej cukinii dodać pieczarki oraz pokrojone suszone pomidory i parmezan.