Kibiny pieczone litewskie pierożki

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

kostka masła

25 g świeżych drożdży

2 jaja

300 g kwaśnej śmietany

100 ml mleka

łyżeczka cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

żółtko (do posmarowania kibinów przed upieczeniem)

 

Farsz:

400 g mięsa np: wieprzowa karkówka (można użyć innego wg uznania)

2 garści drobno posiekanej białej kapusty

1 cebula

pieprz,sól do smaku

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Do mąki i soli wrzucamy kostkę miękkiego masła i zagniatamy, aż całość będzie sypka, niczym sama mąka. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą jaja, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku z cukrem drożdże. Zagniatamy i odstawiamy.

Farsz;

Mięso kroimy w drobną kostkę, siekamy kapustę i cebulę. Składniki mieszamy w dużym naczyniu,doprawiamy solą i pieprzem. Farsz „zamykany” w pierożkach powinien być surowy (ale jeśli obawiacie się, że w krótkim czasie mięso może się nie upiec, mozn przez 10 minut dusić je na patelni).

 

Ponownie zagniatamy wyrośnięte ciasto. Odrywamy małe kawałki, formujemy je w kulki i wałkujemy do uzyskania placuszków o grubości ok. 5 mm. Na każdym placuszku układamy farsz i zaklejamy, jak tradycyjne pierogi. smarujemy żółtkiem.Pieczemy 30-50 minut w 180’C.

KaraimKibins

 

fot: redakcja



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...