Kibiny pieczone litewskie pierożki
Składniki:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej
kostka masła
25 g świeżych drożdży
2 jaja
300 g kwaśnej śmietany
100 ml mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
Dodatkowo:
żółtko (do posmarowania kibinów przed upieczeniem)
Farsz:
400 g mięsa np: wieprzowa karkówka (można użyć innego wg uznania)
2 garści drobno posiekanej białej kapusty
1 cebula
pieprz,sól do smaku
Przygotowanie:
Ciasto:
Do mąki i soli wrzucamy kostkę miękkiego masła i zagniatamy, aż całość będzie sypka, niczym sama mąka. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą jaja, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku z cukrem drożdże. Zagniatamy i odstawiamy.
Farsz;
Mięso kroimy w drobną kostkę, siekamy kapustę i cebulę. Składniki mieszamy w dużym naczyniu,doprawiamy solą i pieprzem. Farsz „zamykany” w pierożkach powinien być surowy (ale jeśli obawiacie się, że w krótkim czasie mięso może się nie upiec, mozn przez 10 minut dusić je na patelni).
Ponownie zagniatamy wyrośnięte ciasto. Odrywamy małe kawałki, formujemy je w kulki i wałkujemy do uzyskania placuszków o grubości ok. 5 mm. Na każdym placuszku układamy farsz i zaklejamy, jak tradycyjne pierogi. smarujemy żółtkiem.Pieczemy 30-50 minut w 180’C.
fot: redakcja