Kibiny pieczone litewskie pierożki

8 marca 2014, dodał: Barbara Szymon Dobija
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Ciasto:

1 kg mąki pszennej

kostka masła

25 g świeżych drożdży

2 jaja

300 g kwaśnej śmietany

100 ml mleka

łyżeczka cukru

szczypta soli

 

Dodatkowo:

żółtko (do posmarowania kibinów przed upieczeniem)

 

Farsz:

400 g mięsa np: wieprzowa karkówka (można użyć innego wg uznania)

2 garści drobno posiekanej białej kapusty

1 cebula

pieprz,sól do smaku

 

Przygotowanie:

Ciasto:

Do mąki i soli wrzucamy kostkę miękkiego masła i zagniatamy, aż całość będzie sypka, niczym sama mąka. W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą jaja, śmietanę i rozpuszczone w ciepłym mleku z cukrem drożdże. Zagniatamy i odstawiamy.

Farsz;

Mięso kroimy w drobną kostkę, siekamy kapustę i cebulę. Składniki mieszamy w dużym naczyniu,doprawiamy solą i pieprzem. Farsz „zamykany” w pierożkach powinien być surowy (ale jeśli obawiacie się, że w krótkim czasie mięso może się nie upiec, mozn przez 10 minut dusić je na patelni).

 

Ponownie zagniatamy wyrośnięte ciasto. Odrywamy małe kawałki, formujemy je w kulki i wałkujemy do uzyskania placuszków o grubości ok. 5 mm. Na każdym placuszku układamy farsz i zaklejamy, jak tradycyjne pierogi. smarujemy żółtkiem.Pieczemy 30-50 minut w 180’C.

KaraimKibins

 

fot: redakcja