Keto śródziemnomorskie – dlaczego jest najzdrowszą dietą ketogeniczną?

15 czerwca 2022, dodał: Alfa i Omega
Artykuł zewnętrzny

Zarówno dieta śródziemnomorska, jak i dieta ketogeniczna mogą być niezwykle użytecznymi stylami życia w odchodzeniu od standardowej diety, choć jeden z nich może być zbyt powolny, a drugi zbyt ryzykowny. Kiedy połączymy je w jedną dietę, ich wady znikają, pozostawiając nam sposób odżywiania, który może znacząco poprawić każdy aspekt zdrowia.

Keto śródziemnomorskie

Dieta ketogeniczna wariant śródziemnomorski

Keto śródziemnomorskie łączy w sobie wszystkie klasyczne elementy zarówno diety keto, jak i kuchni śródziemnomorskiej. Polega ona na spożywaniu dużej ilości ryb, mięsa i warzyw, przy jednoczesnym rezygnowaniu ze spożywania makaronów. Używanie jak najświeższych składników jest cechą charakterystyczną śródziemnomorskiej diety keto.

Dieta keto wersja śródziemnomorska – najzdrowszy keto jadłospis

Ogromne korzyści z utraty wagi w diecie keto są kuszące, ale tendencja do nadmiernego polegania na czerwonym mięsie, bekonie, maśle i serze sprawia, że w tętnicach może odkładać się cholesterol, a mózg może pracować w wolniejszym tempie. Połączenie makroskładników ketogenicznych ze śródziemnomorskimi kwasami omega-3, sardynkami, oliwkami czy bogatymi w antyoksydanty owocami morza – tworzy nam bardzo zdrowy keto jadłospis. Stosowana dieta keto śródziemnomorska nie tylko przyniesie korzyści zdrowotne na wielu płaszczyznach. Jest ona również doskonałym sposobem na zrzucenie zbędnych kilogramów w dość szybkim czasie.

Dieta keto w wersji śródziemnomorskiej

Połączenie bogatych w składniki odżywcze produktów diety śródziemnomorskiej i produkcji ketonów w diecie ketogenicznej ma sens, jeśli chodzi np. o poprawę funkcjonowania mózgu. Kiedy organizm przystosuje się do wykorzystywania tłuszczu jako energii, pojawi się możliwość zwiększenia spożycia węglowodanów.

Zmienne, które sprawiają, że wszyscy jesteśmy wyjątkowi – wiek, płeć, skład ciała, wrażliwość na insulinę i poziom aktywności – określą spożycie makroskładników, które pomoże osiągnąć cele na ketogenicznej diecie śródziemnomorskiej.

Keto śródziemnomorska, czyli zdrowie samo w sobie

Zarówno dieta keto, jak i dieta śródziemnomorska przynoszą ogromne korzyści zdrowotne. W diecie ketogenicznej największym zagrożeniem jest czerwone mięso i tłuszcze nasycone. W diecie śródziemnomorskiej natomiast – wysoka zawartość węglowodanów może zablokować możliwość utraty wagi.

Dieta keto śródziemnomorska jest pełna podstawowych produktów, które większość ludzi uważa za zdrowe, takich jak oliwa, ryby, czerwone wino, świeży ser, jogurt i warzywa o niskiej zawartości węglowodanów. Jednak nadal zapewnia ona potężne korzyści metaboliczne wynikające z ograniczenia węglowodanów i dążenia do osiągniecia stanu ketozy.

Na czym polega keto śródziemnomorskie?

Mówiąc najprościej, dieta keto śródziemnomorska wykorzystuje wszystkie przyjazne dla keto pokarmy występujące w tradycyjnej diecie śródziemnomorskiej i konstruuje plan żywieniowy, który spełnia proporcje makroskładników odżywczych keto low-carb i high-fat.

Kluczowe cechy typowej śródziemnomorskiej diety keto obejmują:

  • Brak ograniczania kalorii
  • Ryby i owoce morza jako główne źródło białka i tłuszczu zwierzęcego
  • Oliwa z oliwek jako główne źródło dodatkowych tłuszczów
  • Zielone warzywa i sałatki jako główne źródło węglowodanów

Zalety stosowania śródziemnomorskiej diety keto

Śródziemnomorska dieta keto wykorzystuje śródziemnomorskie podstawowe produkty, takie jak świeże, nieprzetworzone owoce morza, warzywa o niskiej zawartości węglowodanów, oliwa z oliwek, pełnotłusty nabiał i czerwone wino. Te produkty są dostosowane do proporcji makroskładników przewidzianych w diecie keto.

Większość ludzi zna korzyści płynące z diety śródziemnomorskiej, która zastępuje przetworzoną żywność świeżą, pełnowartościową. Śródziemnomorska dieta keto czerpie z tych korzyści i dodaje znaczne ulepszenia w kontekście diety ketogenicznej. Obejmują one m.in. ochronę przed chorobami cywilizacyjnymi, wieloma formami nowotworów, chorobami metabolicznymi, insulinoopornością czy niepłodnością.