Dieta ketogeniczna pozwala osiągnąć bardzo dobre efekty w odchudzaniu, a jednocześnie świetnie sprawdza się w profilaktyce wielu różnych chorób. Opiera się przede wszystkim na tłuszczach roślinnych i zwierzęcych w każdej postaci, a także na dobrej jakości i łatwo przyswajalnym białku.
Dieta ketogenna jest dietą o wysokiej zawartość tłuszczu, niskiej zawartości węglowodanów i odpowiedniej dla wieku ilości białka w spożywanych posiłkach. Stosunek składników pokarmowych w diecie ketogennej to 4:1 lub 3:1. Węglowodany w diecie są dopuszczalne jedynie w bardzo niewielkich ilościach.
Dieta ketogenna naśladuje stan metaboliczny organizmu w trakcie głodzenia, kiedy organizm wykorzystuje tłuszcze jako źródło energii. Z tłuszczu powstają w wątrobie ciała ketonowe: aceton, acetooctan i kwas β hydroksymasłowy, które dobrze przenikają do ośrodkowego układu nerwowego i zastępują glukozę w przemianach metabolicznych. Dieta ketogeniczna powinna zawierać 3 główne posiłki o takiej samej ilości białka, tłuszczów i węglowodanów. Stosując dietę ketogenną ogranicza się spożywanie węglowodanów do 50 g dziennie, najlepiej pod postacią warzyw, które jednocześnie dostarczą witamin i minerałów. Jest to dieta bardzo restrykcyjna – ilość produktów dozwolonych jest bardzo ograniczona i zakłada korzystanie z wielu dobrych jakościowo źródeł tłuszczów.
Tradycyjne pieczywo jest produktem niewskazanym do spożywania na diecie ketogennej. Dieta keto oznacza zatem rezygnację z tradycyjnego pieczywa, jednak wciąż można sięgnąć po tzw. niskowęglowodanowy keto chleb idealny do zjedzenia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, lub podgrzania w piekarniku. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty, jest smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny. Brak mąki pszennej przekłada się na fakt, że chleb ketogeniczny to zarazem keto chleb bezglutenowy. Przepisy na keto bułki i keto chleb, w tym keto chleb bezglutenowy można bez problemu znaleźć w Internecie, a także w książkach poświęconych diecie ketogenicznej, diecie niskowęglowodanowej czy życiu bez cukru.
Łatwiejszym rozwiązaniem jest jednak sięgnięcie po produkt gotowy. Wraz z rosnącą popularnością ketogenicznego stylu życia pojawiają się coraz to nowe sklepy internetowe oferujące gotowe przekąski, pieczywo i dania dla osób, które wybrały ketogeniczny styl życia, jak np. sklep beketo.pl. Keto chleb ma nie tylko wspaniały smak, ale również może mieć też korzystny wpływ na kondycję zdrowotną i sylwetkę.
Keto Chleb stworzony ze specjalnie wyselekcjonowanych ziaren lnu i słonecznika zawierający mąkę kokosową i mąkę lnianą oraz olej słonecznikowy i białko jaja z wolnego wybiegu z dodatkiem błonnika jabłkowego, cytrusowego i bambusowego, które pobudzają metabolizm oraz ostropest plamisty, który ochrania wątrobę i nerki przed toksynami może być podstawą wszelkich kanapek z wędliną lub serem, świetnie smakuje też posmarowany grubą warstwą masła czosnkowego, smalcu domowego czy pastą do pieczywa.
Problemem w diecie ketogenicznej jest także wybór odpowiednich dodatków do przekąsek, kanapek czy innych dań, które są popularne w tradycyjnych dietach i często stanowią ciekawe uzupełnienie przygotowywanych i zjadanych posiłków. W ofercie beketo.pl znajdziemy ich keto-odpowiedniki, w tym np. keto krem migdał i wanilia czy dżemy keto. Dobrym pomysłem przy chęci podjadania są też orzechy bogate w zdrowe tłuszcze – makadamia i pekan oraz niektóre owoce w niewielkich ilościach. Dieta ketogeniczna nie oznacza monotonnych i niesmacznych dań czy kanapek. Warto poświęcić nieco czasu na wyszukanie ciekawych propozycji posiłków i przekąsek i sięgać po prawdziwe dietetyczne smakołyki.
Składniki:
– 2 kromki Keto Chleb
– 2 łyżki hummusu
– 2 łyżki kiełków
– 1/4 szklanki rukoli (lub innej sałaty zielonej liściastej do wyboru)
– 1/4 ogórka, cienko pokrojonego
– 1 plaster żółtego sera
– 1/2 awokado, cienko pokrojone
Rozłożyć hummus na jednej stronie chleba, a następnie ułożyć warstwę rukoli, kiełków, ogórka, sera i awokado. Położyć drugą kromkę chleba na wierzchu.
Składniki:
– 4 kromki Chleba Keto
– 1 duże jajko
– ¼ szklanki gęstej śmietany
– ½ łyżeczki mielonego cynamonu
– ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
– 1 łyżeczka masła
– ½ szklanki pokrojonych truskawek
– ¼ szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego
W płytkiej misce wymieszać jajko, śmietanę, cynamon, ekstrakt waniliowy. Rozgrzać masło na patelni na średnim ogniu. Zanurzyć chleb w mieszance jajecznej. Smażyć na złoty kolor odwracając. Podawać z jogurtem i truskawkami.