Kawowe pyszności o niskiej kaloryczności | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Kawowe pyszności o niskiej kaloryczności

27 sierpnia 2013, dodał: Dr Jacobs
Artykuł zewnętrzny

Pyszności, które zaspokajają nawet największego łasucha, a jednocześnie nie odkładają się na biodrach. Niemożliwe? A jednak! Okazuje się, że nie musimy odmawiać sobie naszych ulubionych słodkości. Wystarczy mądrze zmodyfikować przepisy na nie, aby obniżyć ich kaloryczność. Gwarantujemy, że mimo proponowanych zmian, smak łakoci nie straci nic ze swej słodyczy.

Odchudzone tiramisu

Potrzebne nam będą:

  • Kawa probiotyczna (np. Chi-Cafe) – 100 ml
  • Zmielony cynamon – 2 łyżeczki
  • Biszkopty – 60 g
  • Serek biały (President 0% tłuszczu) – 350 g
  • Cukier puder – 50 g
  • Gorzka czekolada do dekoracji

 Przygotowanie:

Zaparzamy kawę i odstawiamy na bok, aby ostygła. W tym czasie miksujemy serek biały z cukrem pudrem (jeśli całość wydaje się zbyt płynna, można zagęścić masę żelatyną). Następnie maczamy biszkopty w kawie i układamy na spodzie blaszki. Na warstwę biszkoptów wylewamy połowę naszej masy. Powtarzamy procedurę – układamy na wierzch zamoczone w kawie biszkopty, a następnie przykrywamy je resztą serka. Na koniec posypujemy całość cynamonem. Możemy również posypać nasze tiramisu wiórkami gorzkiej czekolady (najlepszy efekt uzyskamy, gdy czekoladę zetrzemy na tarce).

Kawowo-orzechowe łakocie

Potrzebne nam będą:

  • Kawa probiotyczna (np. Chi-Cafe) – 25 ml
  • Zmielone orzechy laskowe – 25 g
  • Zmielone orzechy włoskie – 25 g
  • Zmielone migdały – 25 g
  • Mąka pszenna – 150 g
  • Masło – 100 g
  • Sól i cukier do smaku (cukier można zastąpić niskokalorycznym słodzikiem, jak np. SteviaBase)

 Przygotowanie:

Zagnieć pokrojone masło z mąką. Następnie dodaj wszystkie orzechy, kawę oraz szczyptę soli i cukru do smaku. Uzyskaną masę schowaj na minimum pół godziny do lodówki. Nastaw piekarnik na 170 stopni, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na mniejsze kulki i następnie spłaszcz każdą od góry i od dołu. Tak uformowane ciastka układaj na blaszce. Piecz przez 18-20 minut, aż staną się rumiane.

 tir

Smacznego!



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz