Kawa pomarańczowo-czekoladowa

25 września 2010, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Fantastyczna kawa niezwykle, aromatyczna i niebanalna w smaku.  Sprawdzony duet czekoladowo-pomarańczowy dosłownie tańczy i wiruje w zmysłach smaku i powonienia.

Czas : 10 minut

Składniki :

2 łyżeczki świeżo zmielonej  ziarnistej kawy pomarańczowo-czekoladowej

filiżanka wrzątku

opcjonalnie brązowy cukier  i śmietanka

Nagrzać piekarnik ( tak by był ciepły ). Wsypać świeżo zmieloną kawę do filiżanki i wstawić do ciepłego piekarnika na kilka minut. W ten sposób kawa zaczyna wydzielać aromat. Zalać wrzątkiem. Przykryć i zostawić na 5 minut by się zaparzyła. Odkryć, zamieszać. Opcjonalnie osłodzić – można też dodać śmietanki . Ja pijam gorzką bez śmietanki.

Podawać z likierem pomarańczowym , kawałkami czekolady gorzkiej lub pomarańczowej .Można też do kawy wlać dodatkowo kieliszek likieru lub syropu pomarańczowego.

file1285446064