Kawa mrożona z lodami

29 stycznia 2012, dodał: Domi z kuchni
Artykuł zewnętrzny

Przepis na 2 porcje:
400ml mocnej kawy (najlepiej miętowej) lub 350ml kawy i 50ml likieru miętowego
2 gałki lodów waniliowych + 2 gałki do szklanki
2 wysokie szklanki
Mocno ubita śmietana

Z połowy kawy zrobić kostki lodu, a resztę gorącej kawy posłodzić wg uznania (ok. 4
łyżeczek) cukrem i schłodzić w lodówce.
Kiedy lodowe kostki kawy będą gotowe wlać kawę do robota kuchennego, wsypać kostki i
dodać dwie gałki lodów, dokładnie zmiksować.
Do szklanek włożyć po gałce lodów i rozlać mrożoną kawę po połowie, po czym udekorować
bitą śmietaną.
Kawę podawać od razu, ze słomką i długą, deserową łyżeczką. Można posypać startą
czekoladą, gorzkim kakao lub cynamonem.

Przepis zgłaszam do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor” – poprawia go w 100%!

file1327866706



FORUM - bieżące dyskusje

Naturalne kosmetyki
Sama robię kremy, ale to wymaga wysokiej higieny, bo inaczej krem się...
Typy mężczyzn
Maminsynki wychowane przez samotne matki. Tragedia... oni nie są zdolni do żadnego związku...
Jak można zostać dietetykiem
Kurs dietetyki też jest ok, jeśli ktoś się sam dokształca i interesuje swoją dziedziną.
leczenie niepłodnosci
Moim zdaniem leczenie nepłodności ma sens do 30. roku życia. Potem wzrasta znacznie ryzyko...