Kawa mrożona z lodami
Przepis na 2 porcje:
400ml mocnej kawy (najlepiej miętowej) lub 350ml kawy i 50ml likieru miętowego
2 gałki lodów waniliowych + 2 gałki do szklanki
2 wysokie szklanki
Mocno ubita śmietana
Z połowy kawy zrobić kostki lodu, a resztę gorącej kawy posłodzić wg uznania (ok. 4
łyżeczek) cukrem i schłodzić w lodówce.
Kiedy lodowe kostki kawy będą gotowe wlać kawę do robota kuchennego, wsypać kostki i
dodać dwie gałki lodów, dokładnie zmiksować.
Do szklanek włożyć po gałce lodów i rozlać mrożoną kawę po połowie, po czym udekorować
bitą śmietaną.
Kawę podawać od razu, ze słomką i długą, deserową łyżeczką. Można posypać startą
czekoladą, gorzkim kakao lub cynamonem.
Przepis zgłaszam do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor” – poprawia go w 100%!