Kawa mrożona z lodami

29 stycznia 2012,
dodał: Domi z kuchni
Artykuł zewnętrzny

Przepis na 2 porcje:
400ml mocnej kawy (najlepiej miętowej) lub 350ml kawy i 50ml likieru miętowego
2 gałki lodów waniliowych + 2 gałki do szklanki
2 wysokie szklanki
Mocno ubita śmietana

Z połowy kawy zrobić kostki lodu, a resztę gorącej kawy posłodzić wg uznania (ok. 4
łyżeczek) cukrem i schłodzić w lodówce.
Kiedy lodowe kostki kawy będą gotowe wlać kawę do robota kuchennego, wsypać kostki i
dodać dwie gałki lodów, dokładnie zmiksować.
Do szklanek włożyć po gałce lodów i rozlać mrożoną kawę po połowie, po czym udekorować
bitą śmietaną.
Kawę podawać od razu, ze słomką i długą, deserową łyżeczką. Można posypać startą
czekoladą, gorzkim kakao lub cynamonem.

Przepis zgłaszam do konkursu „Przepis na danie poprawiające humor” – poprawia go w 100%!

file1327866706



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...